[صفحه اصلی ]     [ English ]  
:: دوره 11، شماره 3 - ( مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان 1385 ) ::
برگشت به فهرست نشریات جلد 11 شماره 3 صفحات 49-56
نقش غنی سازی گندم با ترکیبات روی در تغییرات سطح خونی روی جامعه
دكتر شاکر سالاری لک *1، دكتر عبدالمجید حمیصی2، دكتر جلال غفارزاده3، دكتر ابراهیم خلیل بنی حبیب3، باقر اسدی4 ، مسعود اسماعیل زاده5
1- دانشيار ، گروه بهداشت و پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران ، salarilak@yahoo.com
2- پزشک متخصص کودکان، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- پزشک عمومی ، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
4- کارشناس ارشد بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، ارومیه، ایران
5- کارشناس تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، ارومیه، ایران
چکیده:  
زمینه و هدف: نان غذای اصلی مردم ایران است. مصرف نان 70 درصد پروتئین و 20 درصد کالری مورد نیاز بدن را تأمین می‌نماید. مقدار روی خاک های کشاورزی ایران کمتر از 7/0 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک می‌باشد در حالیکه مقدار استاندارد روی در خاک بیش از یک میلی‌گرم در کیلوگرم می‌باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر غنی سازی خاک با ترکیبات روی در سطح سرمی روی جامعه طراحی و اجرا گردید. روش بررسی: در مرحله اول خاک کشاورزی با مقادیر 15 کیلوگرم در هکتار سکسوترین آهن، 40 کیلوگرم در هکتار سولفات منگنز و 50 کیلوگرم در هکتار سولفات روی غنی‌سازی گردید. مقدار روی آرد مصرفی جامعه تحت مداخله در قبل و در حین مطالعه با روش اکسیداسیون خشک بوسیله دستگاه جذب اتمی مورد اندازه‌گیری قرار گرفت. جمعیت روستایی به تعداد 1795 نفر از شهرستان ارومیه ایران انتخاب و با ایجاد آمادگی مورد مداخله قرار گرفتند. از یک دهم جمعیت قبل و بعد از مداخله نمونه خون تهیه و سرم خون جدا شد. و مقدار روی با استفاده از کیت Randox کشور انگلستان بوسیله دستگاه اتوآنالیز و Hitadin704 اندازه‌گیری شد. روش مطالعه کار آزمائی صحرایی و داده‌های حاصل از مطالعه با محاسبه میانگین، انحراف معیار و فاصله اطمینان 95 درصد برای گروه های سنی و جنسی و کل جامعه مورد مطالعه قبل و بعد از مداخله مقایسه گردید. یافته‌ها: میانگین روی سرم خون قبل و بعد از مداخله به ترتیب 05/80 و 73/109 میکروگرم در دسی‌لیتر خون با فاصله اطمینان (59/85 و 50/74)=CI و (89/116 و 58/102)=CI بوده و با 0001/0p< اختلاف بین دو میانگین معنی‌دار مشاهده گردید. میانگین روی سرم در زنان و مردان قبل از مداخله 23/75 و 92/87 و با 028/0p= اختلاف میانگین بین دو گروه معنی‌دار بود. میانگین روی سرم بعد از مداخله در زنان و مردان به ترتیب 39/103 و 66/108 و با 818/0P= اختلافی بین میانگین سطح سرمی روی مشاهده نگردید. اختلاف میانگین سطح سرم برای زنان و مردان قبل و بعد از مداخله به ترتیب با 0001/0p< و 001/0p< معنی‌دار بود. نتیجه‌گیری: استفاده از ترکیبات روی به عنوان غنی‌سازی خاک منجر به بهبود استانداردهای روی محصول گندم شده و استفاده مستمر شش ماهه جامعه از آرد گندم غنی شده باعث افزایش سطح سرمی روی در تمام گروه‌های سنی و جنسی جامعه گردید. وصول مقاله: 14/7/84 اصلاح نهایی: 30/5/85 پذیرش مقاله: 19/6/85
واژه‌های کلیدی: غنی سازی، گندم، روی، نان، سرم خون
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۸/۲/۲۰
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


برگشت به فهرست نشریات دوره 11، شماره 3 - ( مجله علمي دانشگاه علوم پزشكي كردستان 1385 )
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 776 queries by AWT YEKTAWEB 3185