| |
|
|
| |
 | دوره 21, شماره 81 - ( 1-1392 ) |  | |
| |
 | اندازهگيری انواع کارايی در واحدهای پرورش جوجه گوشتی استان فارس | |
| | نويسندگان: احمدعلی ثابتان شيرازی ، حميد محمدی ، حامد دهقانپور | | | نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي | | | چکيده مقاله: | هدف از انجام اين مطالعه، تعيين کارايی واحدهای جوجه گوشتی استان فارس با استفاده از روش تحليل فراگير دادهها (DEA) است. به اين منظور بعد از تکميل پرسشنامه در سال 1388 برای واحدهای منتخب جوجهگوشتی، انواع کارايی شامل کارايی فنی، تخصيصی، اقتصادی و کارايی مقياس اندازهگيری شد. ميانگين کارايی فنی کل توليدکنندگان 88 درصد محاسبه شد که نشاندهنده اين است که واحدهای پرورش مرغ گوشتی استان فارس بدون افزايشظرفيتخود و با استفاده از امکاناتموجود و در دسترس و در صورتاعمال برنامهريزی بهتر ميتوانند خروجی خود را تا 12/0 افزايش دهند. همچنين نزديک به 57 درصد واحدهای نمونهدارای کاراييفنيکلبالاتر از رقمميانگينبودهاند. متوسطکارايی مقياس و کاراييمديريتی واحدهای منتخب به ترتيب 91/0 و 80/0 به دست آمد که نشان میدهد واحدهای مرغداری گوشتی استان فارس هم به لحاظ مقياس و هم به لحاظ مديريت، دارای فضای خالی (با فرض ثابت بودن ساير شرايط) هستند. با مقايسه کارايی فنی کل و مقياس اين نتيجه حاصل شد که بهرهبرداران به اندازه فعاليت بهينه دسترسی دارند ولی از نظر توليد دارای اختلاف بسيار با هم هستند. همچنين ميانگين کارايی تخصيصی و کارايی اقتصادی برای مرغداران به ترتيب حدود 74 و 65 درصد به دست آمد. بهعلاوه، نتايج حاصل از مقايسه ميانگين مصرف واقعی و مطلوب نهادهها در گروه مورد بررسی نشان ميدهد که در اکثر واحدهای منتخب، مصرف نهاده دان در حد قابل قبولی (بهينه) قرار ندارد و بنابراين، لزوم توجه به اين مسئله در جهت افزايش کارايی واحدهای پروش جوجه گوشتی آشکار ميشود.
طبقهبندی JEL: E23، Q12 | | | واژههاي كليدي: | |
| متن كامل [PDF 252 kb] | | | |
| | نحوه استناد به مقاله | Download citation data for: BibTeX | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks | Send citation data to: CiteULike | RefWorks | | | | | ثابتان شيرازی احمدعلی، محمدی حميد، دهقانپور حامد. اندازهگيری انواع کارايی در واحدهای پرورش جوجه گوشتی استان فارس . فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد کشاورزی و توسعه. 1392; 21 (81) :1-22 |
| | ارسال نظر درباره این مقاله | | | |
| | |
| |
| |
| |
| |
| |