انتقال نامناسب قيمت و عدم اطمينان در قيمت از جمله مشکلات کشاورزان و مصرفکنندگان محصولات کشاورزی است. چگونگی انتقال قيمت به داخل کشور به ويژگی محصول و ساختار بازار مرتبط و لذا برای محصولات مختلف متفاوت است. در اين مطالعه انتقال قيمت جهانی جو، يونجه، ذرت و کنجاله سويا به داخل کشور طی دوره 1: 1380 تا 3: 1385 با استفاده از الگوی خود توضيح برداری ( VAR ) بررسی شده است.
نتايج مطالعه نشان داد که نرخ ارز، قيمت گوشت در داخل و قيمت جو در خارج کشور از عوامل مؤثر برقيمت جو در داخل کشور بهشمار میآيند. در مورد قيمت يونجه نتايج نشان داد که قيمت جهانی يونجه بر قيمت داخلی يونجه اثر داشته و مداخلات دولت نتوانسته است مانع انتقال قيمتی از بازار جهانی به بازار داخلی شود. همچنين براساس آزمون غيرعلّی انگل گرنجر، نرخ ارز و قيمت جهانی ذرت از عوامل مؤثر بر قيمت ذرت در داخل کشور طی دوره مورد بررسی بودهاند. همچنين عواملی همچون قيمت جهانی کنجاله سويا، قيمت گوشت گوساله و نرخ ارز بهطور معنیداری بر قيمت کنجاله سويا در کشور مؤثر بودهاند.