از آنجا که پسته عمدهترين محصول صادراتی بخش کشاورزی ايران بهشمار ميآيد، توليد آن به لحاظ اقتصادی مهم است. بر همين اساس، بررسی کارايی فنی اين محصول عاملی بسيار مهم و تأثيرگذار در افزايش توليد و عملکرد است. هدف از انجام اين تحقيق نيز تعيين انواع کارايی و عوامل مؤثر بر کارايی فنی پستهکاران شهرستان سيرجان به عنوان يکی از نقاط مهمتوليد پسته کشور است. به اين منظور، با استفاده از روش نمونهگيری خوشهای دومرحلهای، 197 پستهکار در شهرستان سيرجان انتخاب شدند. اطلاعات لازم از طريق پرسشنامه برای سالهای 1388 و 1389 جمعآوری شد. سپس با استفاده از روش تحليل مرزی تصادفی، ميانگين انواع کارايی و عوامل مؤثر بر کارايی فنی اين محصول محاسبه شد. نتايج نشان داد ميانگين کارايی فنی، تخصيصی و اقتصادی پستهکاران به ترتيب 88/71 درصد، 62/53 درصد و 11/38 درصد است و بين متغيرهای آب، کود دامی، سم، نيروی کار، ماشين آلات و سطح زيرکشت با ميزان توليد رابطه مستقيم و معناداری وجود دارد. در برآورد عدم کارايی فنی نيز بين سن و ميزان تحصيلات کشاورزان با عدم کارايی فنی رابطه معکوس و معناداری مشاهده شد؛ لذا افزايش کارايی با برگزاری دورههای آموزشی و ترويجی در زمينه کاربرد درست و بهينه نهاده-های توليدی و نيز اعمال مديريت مناسب و استفاده مؤثرتر از تکنولوژی پيشنهاد ميشود.
طبقه بندی C31 :JEL Q19 ,H21 ,D24 ,
اوحدی نسرين، اکبری احمد، شهرکی جواد. بررسی کارايی فنی، تخصيصی و اقتصادی پستهکاران شهرستان سيرجان. فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد کشاورزی و توسعه. 1394; 23 (89) :1-23