1- ، mhaghighi@cc.iut.ac.ir
چکیده: (2 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر شوری آب آبیاری بر برخی صفات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آناتومی و همچنین رشد و عملکرد تودههای مختلف خربزه، آزمایشی در قالب اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار بر روی سه توده مقاوم (آناناسی)، نیمه مقاوم (سبز اصفهان) و حساس به شوری (گنگی) در دو سطح شوری کلرید سدیم (صفر و 8 دسی زیمنس بر متر) شوری متداول چاههای منطقه در مزرعه ایستگاه تحقیقاتی اصفهان در سال زراعی 95-96 به اجرا درآمد. نتایج نشان داد با افزایش شوری وزنتر و خشک اندام هوایی در تمام تودهها کاهش یافت. وزنتر و خشک گوشت، پوست و بذر، تعداد و وزن متوسط میوه در تودههای حساس و نیمه مقاوم کاهش نشان داد. عملکرد در تمام تودهها کاهش یافت. کاهش سطح برگ در توده حساس و طول بوته و میوه در توده نیمه مقاوم مشاهده شد. سفتی میوه در کلیه تودهها و اسیدیته میوه در توده نیمه مقاوم و حساس کاهش یافت درحالیکه TSS در این تودهها افزایش نشان داد. میزان فتوسنتز، هدایت روزنهای و دیاکسید کربن زیر روزنهای در توده حساس بیشترین میزان کاهش را نشان دادند درحالیکه تعرق در این توده افزایش نشان داد و پتانسیل آب برگ منفیتر شد. بیشترین میزان پرولین، فنول و فعالیت آنتیاکسیدانی در توده مقاوم مشاهده شد. ضخامت اپیدرم فوقانی در توده حساس با اعمال شوری افزایش یافت و در اپیدرم تحتانی تأثیر معنیداری نداشت. لذا هدف از این پژوهش بررسی تحمل تودههای رایج در منطقه نسبت به شوری بهمنظور توصیه بهترین توده مقاوم آناناسی جهت کشت میباشد.
واژههای کلیدی: پرولین،
خربزه،
شوری،
فنول،
میوه
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: ۱۳۹۷/۲/۲۴ | پذیرش: ۱۳۹۷/۷/۲۱