این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Journal of Research in Medical Sciences، جلد ۱۸، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Dietary intake of minerals in the patients with stroke
چکیده انگلیسی مقاله Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA Background: Experimental studies provide evidence of a relationship between stroke and mineral intake but this information in human are still limited and inconsistent. The purpose of this study was to investigate sodium, calcium and iron intake and stroke in Iranian patient and control population. Materials and Methods: In a case-control study with 46 stroke men (aged 56±18 years) and stroke women (aged 52±7 years) and 60 healthy people, we investigated the sodium, calcium and iron intake inthe patients. Results: after adjustment for age,sex and cardiovascular disease we found that a high sodium intake was associated with a statistically significant higher risk of stroke ( P< 0/05). We saw a significant association between iron intakes in men (P< 0/05). And calcium was not significant associated with risk of stroke (P for trend >o/o5). Conclusion: These findings in men and women suggest that a low sodium intake may play a role in primary prevention of stroke.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله شکوفه قاسمی | shekoofe ghasemi
food security research center, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

لیلا درویشی | leila darvishi
food security research center, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

زهرا مقصودی | zahra maghsoudi
food security research center, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

میترا حریری | mitra hariri
food security research center, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

مریم hajishafiei | maryam hajishafiei
food security research center, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

غلامرضا عسکری | gholamreza askari
food security research center and department of community nutrition, school of nutrition and food science, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

رضا غیاثوند | reza ghiasvand
food security research center and department of community nutrition, school of nutrition and food science, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

فریبرز خوروش | fariborz khorvash
isfahan neurosciences research center, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)

بیژن ایرج | bijan iraj
endocrinology research center, isfahan university of medical science, isfahan, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه اصفهان (Isfahan university)


نشانی اینترنتی http://jrms.mui.ac.ir/index.php/jrms/article/view/9033
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده Original Articles
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات