این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پایش، جلد ۱۳، شماره ۱، صفحات ۵۱-۶۰

عنوان فارسی تأثیر برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی فرانظریه‌ای بر مصرف میوه و سبزی در سالمندان
چکیده فارسی مقاله فواید مصرف میوه و سبزی در سالمندان به خوبی شناخته شده است اما شواهد حاکی از عدم کفایت مصرف است. هدف این مطالعه بررسی تأثیر مداخله آموزشی طراحی شده بر اساس سازه‌های الگوی فرا نظریه‌ای بر افزایش میزان مصرف میوه و سبزی است. این مطالعه نیمه تجربی در طی سال‌های 87-88 در کانون‌های سالمندی شهر تهران بر روی 400 عضو کانون در دو گروه مداخله و آزمون انجام گرفت. داده‌های این مطالعه در دو زمان متفاوت قبل از مداخله و پس از آن بوسیله پرسشنامه‌ای ساختارمند مشتمل بر مشخصه‌های دموگرافیک و آنتروپومترتیک، مرحله تغییر افراد، خودکارآمدی، موازنه تصمیم‌گیری، میزان مصرف روزانه میوه وسبزی جمع‌آوری گردید. مداخله آموزشی شامل 4جلسه 90 دقیقه‌ای برای هریک از زیرگروه‌ها بوده و محتوی آن بر اساس سازه‌های الگوی فرا نظریه‌ای تدوین گردیده بود. میانگین سن افراد مورد مطالعه 4/48 ± 64/06 بود که حدود 75 درصد این افراد زن بودند. میانگین مصرف روزانه میوه و سبزی قبل از مداخله بین دو گروه اختلاف معنی‌دار نداشت که پس از انجام مداخله در گروه مورد مداخله به‌طور معنی‌دار افزایش یافت (گروه مدخله1/35±3/08 در مقابل 1/08 ±1/79 گروه کنترل،0/001=P). مداخله علاوه بر افزایش منافع درک‌شده و خود کارآمدی و کاهش موانع درک‌شده در گروه مورد مداخله، باعث پیشروی افراد بیشتری در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل از مرحله پیش تأمل به مراحل تأمل و آمادگی (0/001>P) و همچنین از مراحل تأمل و آمادگی به سمت مراحل عمل و نگهداری (0/004=P) گردید. یافته‌های این مطالعه نشان داد که الگوی فرا نظریه‌ای، الگویی مفید در طراحی مداخلات تغذیه‌ای و مصرف میوه و سبزی است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله فرانظریه‌ای، میوه و سبزی، سالمند

عنوان انگلیسی َEffectiveness of an educational program based on Transtheoretical model on fruit and vegetable consumption
چکیده انگلیسی مقاله Objective (s): The benefit of fruit and vegetable intake in old age is well documented. However, there is evidence that old people do not consume enough fruit and vegetable. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of a theory-based tailored nutritional intervention that aimed to increase the fruit and vegetable intake among elderly Iranians.Methods: This quasi-experimental study was performed among a community sample of elderly in Tehran, Iran in year 2008 to 2009. Data were collected at baseline and 4 weeks follow-up. At baseline face-to-face interviews were conducted with the whole sample using a structured questionnaire including items on demographic information, stage of change, self-efficacy, delusional balance, daily servings of fruit and vegetable intake. Four weeks follow-up data were collected after implementing the intervention.Results: The mean age of participants was 64.06 ± 4.48 years and overall two-third of participants were female. At baseline total fruit and vegetable intake was not differed between two groups but it was significantly increased in the intervention group at posttest assessment (mean serving/day in intervention group 3.08± 1.35 vs. 1.79± 1.08 in control group; P = 0.001). Further analysis also indicated that elderly in intervention arm had higher fruit and vegetable intake, perceived benefits and self-efficacy, and lower perceived barriers. Compared with control group, greater proportions of elderly in the intervention group moved from per contemplation to contemplation/preparation and action/maintenance stages (P < 0.0001), and from contemplation /preparation to action/maintenance stages (P= 0.004) from pretest to posttest assessments. Conclusion: The findings suggest that TTM is a useful model that can be applied to dietary behavior change, specifically fruit and vegetable consumption among elderly populations.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Tran’s theoretical model, Fruit and Vegetable, elderly

نویسندگان مقاله لیلی صالحی | Leili Salehi
Alborz University of Medical Sciences, Karaj, Iran


سعید سلکی | Saeed Solki
I.R.I.A.F.Theoretical Reseaches and Strategical Bureau, Tehran, Iran


علی منتظری | Ali Montazeri
Mental Health Research Group, Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, ACECR, Tehran, Iran



نشانی اینترنتی http://acadserv.com/demojrn/browse.php?a_code=A-10-10-304&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات