این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پایش، جلد ۳، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اثربخشی شیر غنی شده با ویتامین D در بالا بردن میزان سرمی این ویتامین
چکیده فارسی مقاله مطالعات اخیر در ایران نشان دهنده شیوع بالای کمبود ویتامین D است. با توجه به فقر غذایی از نظر این ویتامین، غنی سازی در اولویت برنامه های مقابله با کمبود ویتامین D قرار می گیرد. لذا این مطالعه جهت بررسی اثربخشی این غنی سازی و انتقال تکنولوژی متناسب با جامعه انجام پذیرفته است. این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی چند مرکزی بر روی 216 نفر انجام شد. تمامی شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. هر دو گروه از 2 لیوان شیر در روز به مدت دو ماه استفاده کردند. مداخله در یکی از گروه ها به صورت اضافه نمودن ویتامین D به میزان 600IU/L در لیتر به شیر مصرفی صورت گرفت. در کلیه نمونه های خونگیری ابتدا و انتهای مطالعه انجام و سنجش ویتامین D، کلسیم، فسفر، هورمون پاراتیروئید، آلکالن فسفاتاز، آلبومین و پروتئین انجام پذیرفت. همچنین پرسش نامه هایی در رابطه با طعم و عوارض گوارشی در افراد مورد بررسی تکمیل گردید. توزیع سنی و جنسی و میزان فعالیت در دو گروه مورد بررسی یکسان بود. میانگین پارامترهای بیوشیمیایی نیز در دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. دو ماه بعد از غنی سازی شیر با ویتامین D، میزان تغییر ویتامین D سرمی در گروهی که از شیر غنی شده استفاده کرده بودند (12.11nmol/l) افزایش یافت و در گروه شاهد (3.31nmol/l) کاهش نشان داد که اختلاف سطح سرمی در دو گروه معنی دار بود (P< 0.001). از طرفی شیوع کمبود ویتامین D (مقادیر کمتر از 35nmol/l) در شروع مطالعه 60.2% در گروه مصرف کننده شیر غنی شده در مقابل 51.4% در گروه شاهد بود که اختلاف معنی داری نداشت. اما بعد از غنی سازی، شیوع این اختلال به ترتیب به 9.3% در مقابل 39.3% رسید که اختلاف معنی داری را نشان می دهد (P< 0.001). در تحلیل رگرسیون نیز نشان داده شد که تنها نوع شیر و سطح سرمی اولیه ویتامین D در پیشگویی تغییر سطح این ویتامین موثر بوده است (P< 0.001) و این یافته وابسته به سن و جنس نیست. در مورد طعم شیر غنی شده با شیر ساده و شیوع عوارض گوارشی هم اختلاف معنی داری مشاهده نشد. یافته های این مطالعه نشان می دهد شیر غنی شده با ویتامین D در بالا بردن سطح سرمی این ویتامین موثر بوده و جهت مقابله با کمبود ویتامین D توصیه می گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ویتامین D، غنی سازی، شیر

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله باقر لاریجانی |


ربابه شیخ الاسلام |


حسین ادیبی |


علیرضا شفایی |


ژیلا مقبولی |


نصرت الله محمدزاده |


آرش حسین نژاد |



نشانی اینترنتی http://acadserv.com/demojrn/browse.php?a_code=A-10-10-797&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات