این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۹، شماره ۲۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی اثرات ناشی از حذف دانه جو و جایگزینی سبوس گندم با آن در جیره بزهای شیری سانن
چکیده فارسی مقاله در این پژوهش اثرات جایگزینی کامل دانه جو با سبوس گندم در جیره دام مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش با استفاده از  12 راس بز شیری نژاد سانن در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت 21 روز انجام شد که بزها در سه گروه 4 راسی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- تیمار دارای 25 درصد جو و 10 درصد سبوس گندم (شاهد)، 2- تیمار فاقد جو و دارای 37/25درصد سبوس گندم و 3- تیمار فاقد دانه جو و 34/5 درصد سبوس گندم به علاوه 2 درصد پودر چربی بودند. در هفته پایانی آزمایش جهت تعیین مصرف خوراک روزانه، خوراک باقی­مانده از روز قبل جمع­آوری و توزین گردید و پس از کسر آن از خوراک ریخته شده در آخور، مشخص شد که مصرف خوراک 3 تیمار اختلاف معنی­داری با یکدیگر نداشتند (0.05p) ولی قابلیت هضم NDF در بین تیمارها معنی‌دار نشد (0.05p). رکورد شیر تولیدی روزانه بزها اندازه­گیری شد و مشاهده­ شد که رکورد شیر تولیدی تیمار شاهد از بقیه تیمارها بالاتر بود و اختلاف بین آنها معنی­دار گردید (0.05>p). سپس نمونه­های شیر توسط دستگاه میلکواسکن کارخانه بشیر مشهد آنالیز شدند و مشخص شد که فقط درصد چربی شیر در بین تیمارها اختلاف معنی­دار داشت (0.05>p) و تیمار 3 دارای بیشترین درصد چربی شیر بود. راندمان تولید شیر در بین تیمارها دارای اختلاف معنی­دار بود که بیشترین راندمان مربوط به تیمار 3 بود (0.05>p). همچنین انرژی موجود در شیر سه تیمار بر اساس چربی شیر تخمین زده شد و مشخص گردید که انرژی شیر تیمارهای 1 و 2 با هم تفاوت معنی‌داری نداشتند (0.05p). سرانجام اختلاف وزن بدن بزهای هر سه تیمار در شروع و پایان آزمایش محاسبه شد و مشخص گردید که در پایان آزمایش، اختلاف وزن بدن دام­ها دارای اختلاف معنی­داری با یکدیگر نبودند (0.05
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سبوس گندم، دانه جو، بز سانن، تولید شیر، پودر چربی.

عنوان انگلیسی Investigation of the effects of barley grain removal and replacement of wheat bran with it, in Saanen's milk goat diet
چکیده انگلیسی مقاله In this research, the effects of complete replacement of barley grain with wheat bran in livestock were investigated. This experiment was carried out using 12 Saanen goat in a completely randomized design for 21 days, in which goats were divided into three quadruple groups. The treatments consisted of: 1- treatment containing 25% barley and 10% wheat bran (control), 2- treatment without barley and 37.25% wheat bran and 3- treatment without barley and 34.5% wheat bran plus 2% of Fat powder were. In the final week of the experiment, the dietary residue was collected and weighed daily to determine the daily intake of food, and the difference in feed in the feeder and feed residue showed that feed intake of 3 treatments did not differ significantly. (p>0.05). Subsequently, after measuring the digestibility of the feed by acid insoluble ash, it was found that digestibility of dry matter, crude protein, ADF and organic matter was more than other treatments in the control treatment and this difference was significant (p< 0.05) but NDF digestibility was not significant among treatments (p>0.05). Ruminal fluid was obtained from each livestock three hours after feeding by the Stomach tube. After pH measurement by pH meter, this parameter was higher in treatments 2 and 3 than the control treatment that their difference was also significant (p< 0.05). The daily milk yield of goats was measured and it was observed that the milk yield of the control treatment was higher than the rest of the treatments and the differences between them were significant (p< 0.05). Milk samples were analyzed by Milko-Scan machine of Bashir factory in Mashhad and it was found that only percentage of milk fat was significantly different between treatments (p> 0.05) and treatment 3 had the highest percentage of milk fat (p< 0.05). The yield of milk production among treatments was significant, with the highest efficiency related to treatment 3 (p< 0.05). Also, the energy in milk of three treatments based on milk fat was estimated and it was found that milk energy of treatments 1 and 2 were not significantly different (p< 0.05) but milk energy of treatment 3 was higher than the other two treatments and this difference was significant (p< 0.05). Finally, the difference in body weight of goats in each of the three treatments was calculated at the beginning and the end of the experiment, and it was determined that at the end of the experiment, the differences in body weight of the animals were not significantly different (p>0.05). In general, it can be concluded that complete removal of barley from ration of goats is not logical, and if it is decided to do so on the basis of competitive and economical conditions, it is better to add about 2% of the fat content to the rations of the livestock. Of course, due to the high cost of this supplement compared to barley, the cost of livestock feed has increased, which increases the price of milk produced and its compounds.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله احسان اسلامیان | ehsan eslamian
University of Applied Sciences and Technology
دانشگاه علمی کاربردی

عباسعلی ناصریان | abbas ali naserian
Ferdowsi University of Mashhad,
دانشگاه فردوسی مشهد

رضا ولی زاده | reza valizadeh
Ferdowsi University of Mashhad,
دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا وکیلی | alireza vakili
Ferdowsi University of Mashhad,
دانشگاه فردوسی مشهد


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-967-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات