این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
طب سنتی اسلام و ایران، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۱۱۶-۱۲۴

عنوان فارسی سکنجبین ها در طب سنتی ایرانی: انواع و کاربردهای آنها
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: سکنجبین ها از اشکال مهم دارویی در طب سنتی ایران بوده که از سرکه و عسل یا شکر به عنوان اجزای پایه و انواع اجزای افزودنی دیگر در تهیه آن استفاده می گردد. این فراورده از منظر منابع طب سنتی ایران دارای کاربردهای فراوان در حفظ صحت انسان و درمان بیماران می باشد. با عنایت به تاکید منابع طب سنتی بر استفاده از این فراورده و تنوع قابل توجه این فراورده در طب سنتی ایران، توجه بیشتر به آن می تواند منجر به بهره مندی بیشتر جامعه از خواص درمانی و حفظ سلامتی این فراورده گردد. هدف از این مطالعه بررسی انواع مختلف سکنجبین و کاربرد های اصلی آن در منابع طب سنتی ایران می باشد. مواد و روش ها: در این پژوهش که یک مطالعه مروری می باشد، ابتدا بعضی از منابع مهم طب سنتی شامل فردوس الحکمه، قانون فی الطب، ذخیره خوارزمشاهی، مجمع الجوامع عقیلی خراسانی (مخزن الادویه، خلاصه الحکمه، قرابادین کبیر) و قرابادین صالحی مورد بررسی قرار گرفتند و فصول و موارد مربوط به سکنجبین از آنها استخراج گردید. یافته ها: بر اساس یافته های این مطالعه علاوه بر سکنجبین ساده، انواع سکنجبین های مرکب با افزودن انواع مختلف گیاهان دارویی به پایه اصلی یعنی سرکه و عسل جهت استفاده های حفظ سلامتی و درمانی ارائه شده است که معمولا به نام گیاهان افزوده شده به پایه اصلی، خوانده می شود. نتیجه گیری: با توجه به تاکید منابع طب سنتی بر خواص فروان این فراورده طب سنتی، پیشنهاد می گردد مراکز علمی مرتبط با صنایع غذایی و مراکز تحیقات بالینی تحقیقات کاربردی جهت معرفی این نوشیدنی سالم و داروی ارزشمند به جامعه و محافل علمی را جزو اولویت های پژوهشی خود قرار دهند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سکنجبین، طب سنتی ایران ، عسل، سرکه

عنوان انگلیسی Oxymels (Sekanjabin) in Persian Medicine: Kinds and Applications
چکیده انگلیسی مقاله Background and Purpose: Oxymel (sekanjabin) one of the important forms of traditional medicine, is compound of honey and vinegar as basic materials. In the preparation of various types of oxymel, other additives are used. Oxymels have many applications in keeping the human health and also the treatment of diseases. Because of emphasis on this product in Persian Medicine (PM) and so many various kinds of it, paying attention to oxymel can disclose many new dietary and therapeutic comments and solutions. The aim of this study is surveying different kinds of oxymels and their principle applications, recorded in PM references. Material and Methods: This study is a review article. At first some important references in PM, including “Ferdos al Hekmah”, “Qanon fi Tib”,” Zakhireh Kharazmshahi”, “Majma al Javemeh” from “Aghili Khorasani” (“ Makhzan al Advieh”, “Kholaseh al Hekmah”, “Gharabadin Kabir”) and “Gharabadin Salehi” were searched. Chapters and documents about oxymels were studied and the notes were extracted. Results: In our founding besides simple oxymels, different kinds of compound oxymils are presented by adding various kinds of materi medica to the base of honey and vinegar. They are recommended to use as health-keeping and different therapeutic goals. they are usually called by adding the name of added materia medica to oxymel. Conclusion: Because of beneficial effects of oxymel, we suggest that more applicable researches should be done to introduce this safe drinking to the families.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین سلمان نژاد |


سید علی مظفر پور | seyed ali


مرتضی مجاهدی |


روشنک ثاقبی |


امید صادقپور |


حسام الدین علامه |


الهام بهمنش |


زینب محمود پور |



نشانی اینترنتی http://www.jiitm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-276&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات