این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
طب سنتی اسلام و ایران
، جلد ۳، شماره ۳، صفحات ۲۷۵-۲۸۴
عنوان فارسی
معرفی "الگوی تغذیه رضوی" مبتنی بر رساله ذهبیه امام رضا علیه السلام
چکیده فارسی مقاله
طب پیشگیری مهمترین راه برای حفظ سلامتی محسوب می شود و رساله ذهبیه کهنترین متن طبی و اولین کتابی است که در طب پیشگیری و حفظ سلامتی، در عالم اسلام و توسط یک مسلمان نوشته شده است. رساله ذهبیه از نظر محتوا دارای ویژگیهای منحصر به فردی است. این رساله بسیار موجز، اکثر مباحث مهم حفظ الصحه را در خود جای داده است. لکن تغذیه را می توان نقطه ثقل این رساله دانست. تغذیه یکی از اصول شش گانه حفظ سلامتی (سته ضروریه) در طب سنتی ایران می باشد. در آموزه های دینی نیز رعایت اصول خوردن و آشامیدن جایگاه ویژه ای دارد. تغذیه نامناسب را می توان یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد بسیاری از بیماریها مانند دیابت، چربی خون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی دانست. از دیدگاه طب سنتی نیز تغذیه نامناسب عامل بسیار مهمی در فیزیو پاتولوژی بیماریها محسوب می شود.به همین جهت هدف از مطالعه حاضر معرفی "الگوی تغذیه رضوی" مبتنی بر رساله ذهبیه امام رضا علیه السلام می باشد . و اما این مطالعه یک بررسی مروری (گردآوری) است که در آن ابتدا نسخ و شروح مختلف جمع آوری و متن رساله از نسخه بحار با نسخه خاتون آبادی مقابله گردید، سپس مباحث تغذیه استخراج و ترجمه شد و برای فهم بهتر اصطلاحات و عبارات از کتابهای معتبر طب سنتی و شروح استفاده گردید. در نهایت مباحث تغذیه دسته بندی شد. اهمیت تدبیر در خوردن و آشامیدن، مختصات یک تغذیه مناسب(از نظر کمیت، کیفیت و نحوه تناول)، شیوه نامه آشامیدن، رابطه تغذیه با سایر فعالیتهای انسان (مثل خواب، حجامت، سفر و جماع) و رابطه تغذیه و بیماریها، عناوین یافته های این مطالعه می باشند. بر اساس یافته های فوق می توان ا ین گونه نتیجه گیری کرد که "الگوی تغذیه رضوی" به عنوان الگوی نوینی برای پیشگیری یا رفع بیماریهای مرتبط با تغذیه می تواند مطرح شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Presentation of Razavi dietary pattern on foundation of Resaleh Zahabieh of Imam Reza (AS)
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction: Preventive medicine is the most important way to health preservation and “Resaleh Zahabieh” is the oldest medical text and first book in preventive medicine and health preservation that was written in Islamic world and by one Muslim. This text has unique traits in container. "Resaleh Zahabieh" is very summery, but contains the most health preservation subjects. But nutrition is core of this text. Nutrition is one of the six principles of health preservation subjects in TIM. In Islamic training, the regard of eating and drinking principles has a characteristic position. Unsuitable nutrition is one of the most important etiologies in many diseases like as DM, DLP and CVD. On traditional medicine opinion, unsuitable nutrition is a main element in diseases, physiopathology, too. In this article, nutritional subjects on "Resaleh Zahabieh" have been studied and tried to present in format of one coherent pattern. Methods: The current study is a review (collection) study. In the beginning, various versions and explanations of “Resaleh” were collected. Text of“Resaleh” on Behar version compare with Khatoon Abadi version. Then, nutritional subjects were drawn out and translated. To better understanding the terms and phrases, reliable TIM books and the explanations were used. Finally, nutritional subjects were categorized. Results: Importance of eating and drinking planning, traits of an appropriate nutrition (quantity and quality of diet, eating form and sequence observation in feeding), drinking instruction, relation between diet and other human activities (like as sleep, cupping, travel and intercourse) and relation between diet and diseases are the results, topics of this research. Conclusion: “Razavi dietary pattern” can introduce a new pattern in prevention and treatment of nutritional based diseases.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سعید اسماعیلی | s esmeli
فرامرز فلاحی | f falahi
غلام نور محمدی | gh noormohammadi
نشانی اینترنتی
http://www.jiitm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-100&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تخصصی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات