این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
طب سنتی اسلام و ایران، جلد ۳، شماره ۱، صفحات ۷۷-۹۴

عنوان فارسی مکتب طب سنّتی ایران منبعی ارزشمند جهت معرفی و ارایه غذاهای کارآمد دارویی
چکیده فارسی مقاله پزشکی سنّتی مجموعه‌ای از دانش‌‌ها، مهارت‌ها و فعالیت‌هایی است که بر مبنای نظری و عقاید و تجربیات بومی فرهنگ‌های متفاوت بنا گردیده و در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌های جسمی، روانی و روحی به کار گرفته می‌شود. غذاهای دوایی و دواهای غذایی جزیی از این مجموعه را تشکیل می دهند که می توانند امروزه برای معرفی و طراحی غذاهای کارآمد استفاده شوند. Functional Foods و Nutraceuticals مباحث جدیدی در علوم پزشکی هستند که تعاریف آن‌ها تا حدود زیادی با تعاریف غذاهای دوایی و دواهای غذایی در طب سنّتی ایران منطبق است. مکتب طب سنّتی ایران در بردارنده و معرفی کننده غذاهای دارویی و داروهای غذایی متعددی است. در صورت معرفی و بازنگری مجدد و نیز تطبیق و مقایسه آن‌ها با منابع علمی جدید می‌توان به ارتباط عمیق و پیوسته این مباحث و علوم جدید و ویژگی‌های منحصر به فرد مکتب طب سنّتی ایرانی در این موارد پی برد. در این راستا می‌توان دستورات و نحوه مصرف، موارد منع مصرف و نیز خواص درمانی این فرآورده‌ها در منابع علمی جدید و در منابع سنّتی را یافت و حتی موارد مؤثری را با بهره‌گیری از منابع طب سنّتی ایرانی معرفی نمود. در واقع با استفاده از این گنجینه، می‌توان غذاهای کارآمد نوینی با تکیه بر دانش نهفته در منابع طب سنّتی ایرانی ارایه و تکمیل نمود که ان‌شاء‌الله به عنوان منبع جامعی در این زمینه به جهان عرضه گردد. در این مقاله با بررسی سه منبع ارزشمند طب سنّتی اسلام و ایران مشتمل بر قانون در طب، الشامل و مخزن الادویه به بررسی و معرفی علمی فرآورده‌هایی خوراکی پرداخته می‌شود که نه تنها به عنوان غذا مصرف می‌شوند بلکه آثار درمانی و دارویی آن‌ها در منابع طب سنّتی نیز ذکر شده است. در این بررسی موارد برگرفته شده از طب سنّتی ایران به صورت زیر طبقه‌بندی شده‌اند: نان و غلات، لبنیات، ادویه‌ها، آجیل‌ها، حبوبات، سبزیجات، میوه‌ها، نوشیدنی‌ها، گوشت‌ها و فرآورده‌های متفرقه.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله طب سنّتی ایران، غذای دوایی، دوای غذایی، غذای کارآمد

عنوان انگلیسی Traditional Iranian Medicine A Valuable Source to Introduce Medicinal & Functional Foods
چکیده انگلیسی مقاله Traditional medicine is a combination of knowledge, skills, and activities that are based upon the native theories, beliefs, and experience of different cultures and are used in prevention, diagnosis, and treatment of physical and psychological diseases. Medicinal foods and food medicines are parts of this set, which can be currently used for introduction and design of functional foods. Functional foods and nutraceuticals are novel topics in medical sciences that have applicable definitions, which are to a great extent compatible to the definitions of medicinal foods and food medicines in the Traditional Iranian Medicine (TIM). The TIM also contain and introduce several medicinal foods and food medicines. The close relationship of these topics in the TIM and modern sciences and this unique characteristic of the TIM can be demonstrated by introduction and revision of these cases and then comparing them with modern scientific references. To this end, the orders, routes of administration, contraindications, and therapeutic properties of these products in the sources of traditional and modern medicine can be found and also some effective cases in the TIM sources be introduced. In fact, using this source, novel functional foods could be introduced using the information lies in the TIM sources and in future a comprehensive source could be introduced. In this paper, by evaluating three valuable TIM sources of the Canon of medicine, Al-Shamel, and Makhzan Aladvieh, some edible products were scientifically introduced. These products are used and food and also have therapeutic and medicinal effects as mentioned in the TIM sources. In this study, the items adopted from the TIM sources were classified s follows: bread and cereals, dairies, spices, nuts, grains, vegetables, fruits, drinks, meats, fried foods, and miscellaneous products.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد مهدی اصفهانی | m m esfahani


بهزاد ذوالفقاری | b zolfaghari


حدیث کریمی | h karimi


علیرضا قنادی | a r ghannadi



نشانی اینترنتی http://www.jiitm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-76&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات