این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
حفاظت زیست بوم گیاهان، جلد ۶، شماره ۱۲، صفحات ۱۷۷-۱۹۰

عنوان فارسی اثر مراحل مختلف رشد بر ارزش غذایی سوسن چلچراغ(Lilium ledebourii) در دو رویشگاه کلاردشت و اسالم
چکیده فارسی مقاله سوسن چلچراغ Lilium ledebourii (Baker) Boiss با گلهای سفید معطر از گیاهان بومی و نادر ایران و تنها گیاهی­است که به عنوان میراث ملی در ایران به ثبت رسیده است. این گیاه دارای ارزش دارویی، زینتی و پتانسیل اقتصادی بالایی بعنوان یک گل جدید است که بشدت در خطر انقراض قرار دارد. چرای دام، بریدن ساقه و برداشت اندامهای زیرزمینی و آفت زدگی از عوامل موثر بر انقراض این گونه ارزشمند می­باشد. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین ارزش غذایی سوسن چلچراغ در مراحل رشد در دو رویشگاه مختلف انجام شد. بدین منظور در دو رویشگاه کلاردشت و اسالم در هر یک از مراحل رشد اقدام به نمونه­برداری از اندامهای هوایی گیاه به صورت تصادفی در 3 تکرار و در هر تکرار 5 پایه گیاهی گردید و شاخصهای ارزش غذایی شامل، پروتئین خام، دیواره سلولی منهای همی سلولز، قابلیت هضم ماده خشک و انرژی متابولیسمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که مراحل فنولوژیک بر ارزش غذایی سوسن چلچراغ معنادار بوده و در هر دو رویشگاه ارزش غذایی گونه در مرحله رویشی بیش از مراحل دیگر است. به طوریکه با پیشرفت مراحل رشد از مقدار پروتئین خام، هضم پذیری ماده خشک و انرژی متابولیسمی کاسته و بر میزان دیواره سلولی عاری از همی سلولز افزوده می­شود. همچنین، شاخص­های ارزش غذایی در رویشگاه کلاردشت بیشتر از اسالم است که به نظر می­رسد، تغییرات ارزش غذایی تحت تاثیر تغییر عوامل اکولوژیکی مانند خاک و یا جهت و شیب دامنه و ارتفاع از سطح دریا قرار گرفته است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of growth stages on the nutritive value of Lilium ledebourii in Kelardasht and Asalem
چکیده انگلیسی مقاله Lilium ledebourii (Baker) Boiss, with white aromatic flowers is a native rare species and the only National monument of Iran. This plant has medicinal, ornamental value and high economic potential as a new flower that is extremely endangered and as its wild populations are currently at risk of rapid eradication because of irregular grazing, pest and poaching. Tuse, the aim os this study was determining the nutritional value of L. ledebourii in vegetative, flowering and seeding phenological stages, samples were randomly collected including three replication and five plants from the aerial shoots of lily in Kelardasht and Asalem. And Nutritional Value indices including crude protein (CP), Acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), metabolic energy (ME) were analyzed. The results of this study showed that the phonological stages have a significant effect on the nutritional value of Lily, and the nutritional value of vegetative stage is higher than of the other stages in both habitats. As Crude protein, dry matter digestibility and metabolic energy content decreased from early growth to the end of growth  and ADF increased significantly with the growth progress. Also the highest nutritional values were obtained from Kelardasht. It seems that nutritional value are affected by ecological factors changes such as the soil, direction, slope and altitude.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله شکوفه شکراللهی | shekoofeh shokrollahi
Agriculture Sciences and Natural Resources University of Gorgan
دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان

غلامعلی حشمتی | Goholamali Heshmati
Agriculture Sciences and Natural Resources University of Gorgan
دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی گرگان

حامد یوسف زاده | Hamed Yosefzade



نشانی اینترنتی http://pec.gonbad.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-344-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/776/article-776-1057907.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات