این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
بهداشت و ایمنی کار، جلد ۱، شماره ۱، صفحات ۳۹-۴۶

عنوان فارسی بررسی وضعیت عوامل مستعد کننده و شیوه های پیشگیری از اختلالات ناشی از گرما در کشاورزان
چکیده فارسی مقاله مقدمه: کار در هوای آزاد و طی فصل گرم مانند شرایطی که کشاورزان، به‌ویژه طی فصل برداشت برنج، با آن روبه‌رو هستند، با خطر گرما و رطوبت زیاد و به طبع آن ظهور انواع گوناگونی از اختلالات ناشی از فشار گرمایی روبروست. هدف از انجام این بررسی، تعیین وضعیت عوامل مستعد کننده و شیوه های پیشگیری از اختلالات ناشی از گرما در گروهی از کشاورزان به‌ویژه طی فصل برداشت برنج بوده است.روش کار: طی یک مطالعه مقطعی، 340 تن از کشاورزان یکی از شهرهای ساحلی استان مازندران (شهر سرخرود) مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه ها به‌صورت تصادفی و خوشه ای از میان کشاورزان 42 روستای این منطقه انتخاب گردیدند. اطلاعات مورد نظر با استفاده از یک فرم، متناسب با اهداف پژوهش جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS به کمک شاخص‌های آمار توصیفی و هم‌چنین آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری نتایج 05/0>p در نظر گرفته شد.یافته ها: پردازش داده ها نشان داد میانگین سن و سابقه کار کشاورزان به ترتیب 9/11±8/42 و 2/13±26 سال و نسبت بی‌سوادی 34 درصد بوده است. سنجش شاخص توده بدن گویای آن بوده که بیش از 50 درصد از کشاورزان با مشکل اضافه وزن یا چاقی روبه‌رو بوده و حدود 15 درصد حداقل به یک بیماری مزمن نظیر بیماری قلبی عروقی، کلیوی، دیابت یا فشار خون مبتلا بوده اند. تقریباً 95 درصد از آنان از ضرورت آشامیدن آب پیش از شروع بکار و کلیه کشاورزان از ضرورت جایگزینی املاح به‌عنوان اقدام پیشگیری بی اطلاع بودند. انجام آزمون آماری کای دو بر روی متغیر سردرد به‌عنوان شایع‌ترین علامت و یکی از علایم اولیه اختلالات ناشی از گرما، با دیگر متغیرهای مستعد کننده اختلالات، فاقد اختلاف معنی دار آماری بوده است.نتیجه گیری: یافته ها گویای آنند که کشاورزان مورد بررسی طی فصل تابستان با توجه به عواملی چون توزیع سنی، تحصیلات، شاخص توده بدن، میزان آگاهی های بهداشتی، وضعیت مصرف دارو و ابتلاء به بیماری های مزمن، بسیار مستعد ابتلاء به انواع اختلالات ناشی از گرما هستند و از سویی آگاهی مطلوبی از عوامل مستعد کننده و شیوه های پیشگیری ندارند. بنابراین، آموزش علایم اولیه و اقدامات کنترلی به منظور حفظ سلامت کشاورزان ضروری است
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آگاهی، اختلالات ناشی از گرما، کشاورزان، فشار گرمایی

عنوان انگلیسی Determination of susceptibility to heat-related disorders and prevention methods among agriculture workers
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Workers employed in outdoor occupations such as farm working, especially during rice harvest, are exposed to hot and humid environments that put them at risk for different kinds of heat-related disorders or heat stress. The aim of this study was to determine the susceptibility to heat-related disorders and prevention methods among a group of agriculture workers in one of the northern cities in Iran. .Method and Materials: This study is a descriptive-analytical and cross-sectional study which was done among 340 agricultures workers in a city (Sorkhrood) in Mazandaran province. The samples were collected from 42 villages using two stage cluster-randomized sampling method. The data were collected by means of tailor-made data collection sheet and analyzed using descriptive statistical indexes and Chi- square test, and p< 0.05 was considered as significant. . Results: The findings indicated that the mean values of age and years of experience were 42.8 and 26 years, respectively. Almost half of the agriculture workers were overweight or obese, 34% illiterate, and 15% encountered chronic illnesses. Ninety five percent of the workers were not informed about prehydration in hot environment and none of them know about the consumption of electrolytes. According to Chi-square test result, there were no significant differences between the prevalence of headache as one of the early signs of heat –related disorders and other related factors. . Conclusion: According to the results, agriculture workers based on their age distribution, education, body mass index, health knowledge, drug use and incidence of chronic diseases, are very vulnerable to heat-related disorders. Therefore, training on recognizing the early signs and doing control measures as essential element in heat stress prevention should be seriously considered.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله آرام تیرگر |
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت

ارسلان شیرویه |
پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بابل (Babol university of medical sciences)

محمود حاجی احمدی | haji ahmadi
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت

سید رضا حسینی | seyed reza
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت


نشانی اینترنتی http://jhsw.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-30&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات