این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
طب سنتی اسلام و ایران
، جلد ۹، شماره ۳، صفحات ۰-۰
عنوان فارسی
هویج ایرانی (زَردَک) از منظر طب سُنتی ایران و طب نوین
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: هویج ایرانی یکی از گیاهان بومی فلات ایران محسوب میشود که از گذشتههای بسیار دور بهعنوان گیاه داروئی، ادویهای و سبزی غدهای کشت و پرورش مییافته است. هدف از تحقیق حاضر، مروری بر مواد موثره اندامهای مختلف گیاه زردک، بهویژه ریشه آن در طب سُنتی و نوین است. همچنین به پیشینه کاربردهای داروئی و غذائی ریشه و دانه این گیاه مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روشها: این مطالعه که از نوع کتابخانهای است، به شیوه مروری نقلی و با بهرهگیری از کتابهای مهم طب سُنتی و کاووش در پایگاههای اطلاعاتی در دسترس نظیر Science Direct، Google Scholar، PubMed، Scopus، SID انجام شد. یافتهها: زردک به دلیل وجود ترکیبهای مغذی متنوع نظیر انواع ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و آنتیاکسیدانهائی همچون بتا – کاروتن، بهعنوان گیاهی داروئی و غذائی باارزش تلقی میشود. افزون براین بهواسطه وجود ترکیبهای فیتوشیمیائی فراوان، آن را به یکی از سبزیهای پُرمصرف در پیشگیری و درمان برخی از بیماریهای مزمن هم در طب سُنتی و همچنین در طب مدرن تبدیل کرده است. به نحوی که تا چند دهه گذشته، یکی از سبزیهای غدهائی رایج ایران محسوب میشده که بهعنوان چاشنی انواع غذاهای رایج، مورد استفاده قرار داشته است. نتایج تحقیقات نشان داده، میزان قند ریشه هویج ایرانی بیشتر از هویج فرنگی و مقادیر آهن آن حدود سه برابر بیشتر است. به این دلیل هویج ایرانی برای جلوگیری از کمخونی توصیه میگردد. این نوع هویج به سبب داشتن کلسیم و فسفر فراوان بهمنظور تحکیم استخوانها بسیار مفید است. زردک با داشتن کاروتنوئیدهائی همچون آلفا- کاروتن و لوتئین، یکی از منابع باارزش آنتیاکسیدانی طبیعی میباشد که میتواند در جلوگیری از بسیاری از بیماریهای چشمی، قلبی- عروقی، پوستی و انواع سرطان (همچون سرطان ریه، سینه، پروستات و روده بزرگ) نقش داشته باشد. نتیجهگیری: باتوجه به پژوهشهای انجام گرفته، به نظر میرسد هویج ایرانی بهعنوان یکی از سبزیهای بومی ایران که سازگاری بسیار مناسبی هم نسبت به شرایط بومشناسی کشور داشته، مورد اقبال عمومی قرار گرفته و از فرآوردههای متنوع حاصل از ریشه آن (نظیر آب، فیبر، ترکیبهای کاروتنوئیدی و سایر مواد موثره آن) جزئی از رژیم غذائی تمام گروههای سنی مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
زردک، هویج ایرانی، گَزر، بتا- کاروتن، طب سُنتی، طب نوین.
عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
حسین بتولی |
محمدرضا کثیری |
نشانی اینترنتی
http://jiitm.ir/browse.php?a_code=A-10-1-453&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تخصصی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات