این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۳۴، شماره ۵، صفحات ۷۶۶-۷۸۰

عنوان فارسی اثر تراکم و دمای هوا در زمان کاشت بر عملکرد و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی سیر (Allium sativum L.)
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی اثر دمای کاشت و همچنین تراکم بوته بر عملکرد و ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک گیاه سیر (Allium sativum L.) آزمایشی به‌صورت کرت‌‌های خردشده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه دمای کاشت بهاره (7.4 درجه سانتی‌گراد، 9 درجه سانتی‌گراد و 11 درجه سانتی‌گراد) و چهار تراکم کاشت (20، 40، 60 و 80 بوته در مترمربع) بودند. برهم‌کنش تیمارها بر عملکرد سیر، وزن برگ، ارتفاع گیاه، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها در سطح 1% معنی‌دار بود. در صورتی‌که شاخص برداشت، تعداد سیرچه، میزان کلروفیل a و محتوای نسبی آب فقط تحت تأثیر دمای کاشت و تراکم قرار گرفتند. بیشترین عملکرد سیر (921 گرم در مترمربع) در تیمار کاشت در دمای 7 درجه سانتی‌گراد و با تراکم 80 بوته بدست آمد، در حالی‌که کمترین عملکرد (317 گرم در مترمربع) در شرایط کاشت در دمای 11 درجه سانتی‌گراد و تراکم 20 بوته مشاهده شد. روند تغییرات وزن برگ در تیمارهای مختلف تقریباً مشابه با روند تغییرات عملکرد بود. بیشترین مقدار کلروفیل کل (2.52 میلی‌گرم بر گرم) هنگام کاشت در دمای 9 درجه سانتی‌گراد و تراکم 20 بوته اندازه‌گیری شد، در حالی‌که کمترین مقدار کلروفیل کل (2.07 میلی‌گرم بر گرم) در تیمار کاشت در دمای 11 درجه سانتی‌گراد و تراکم 80 بوته مشاهده شد. بیشترین میزان شاخص برداشت (64.6%) در شرایط کاشت در دمای 7 درجه سانتی‌گراد مشاهده شد و با تأخیر در تاریخ کاشت و افزایش دما شاخص برداشت به‌صورت معنی‌داری کاهش یافت. به‌طوری که در شرایط کاشت در دمای 11 درجه سانتی‌گراد شاخص برداشت در مقایسه با تیمار کاشت در دمای 7.4 درجه سانتی‌گراد حدود 7% کاهش یافت. کمترین تعداد سیرچه در بوته (3.64) در شرایط کاشت در دمای 11 درجه سانتی‌گراد مشاهده شد که باعث شد تعداد سیرچه در مقایسه با تیمار کاشت در دمای 7.4 درجه سانتی‌گراد حدود 25% کاهش یابد. اثر تراکم نیز بر تعداد سیرچه در بوته معنی‌دار بود و در تراکم کاشت 80 بوته سیرچه‌های تولیدشده در بوته بیش از 14% کاهش یافت. از بین دماهای کاشت مورد مطالعه در منطقه بهترین دمای کاشت 7.4 درجه سانتی‌گراد بود، زیرا در این شرایط گیاه دوره رشد طولانی‌تر و فرصت بیشتری برای استفاده از منابع داشت. در هر سه دمای کاشت افزایش تراکم منجر به افزایش عملکرد شد ولی افزایش تراکم در دمای کاشت 7.4 درجه سانتی‌گراد تأثیر بیشتری در افزایش عملکرد داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله شاخص برداشت، کلروفیل، گیاهان دارویی، محتوای نسبی آب،

عنوان انگلیسی Effect of plant density and temperature on yield and morpho-physiological traits of garlic (Allium sativum L.)
چکیده انگلیسی مقاله In order to investigate the effects of different temperatures and also plant density on yield and some of morpho-physiological traits of garlic (Allium sativum L.), a split plot experiment was conducted based on randomized complete blocks design with three replications. Experimental treatments were three spring planting temperatures (7.4, 9 and 11°C) and four planting densities (20, 40, 60 and 80 plant m-2). Based on results, the interaction effect of experimental treatments on garlic yield, leaf weight, plant height, total chlorophyll and carotenoids was significant whereas for harvest index, number of produced cloves in plant, chlorophyll a and relative water content only the effects of temperature and plant density were significant. The highest garlic yield (921 g.m-2) was observed in planting temperature of 7.4°C with a density of 80 plants m-2, but the lowest yield (317 g.m-2) was obtained in the planting temperature of 11°C with the lowest plant density. The same results were also observed for leaf weight. The highest amount of chlorophyll (2.52 mg.g FW-1) was observed in the planting temperature of 9°C with the density of 20 plants m-2but the planting density of 80 plants m-2 in the planting temperature of 11°C resulted in the lowest amount of total chlorophyll (2.07 mg.g FW-1). The highest harvest index was related to the planting temperature of 7.4°C, and with delay in planting date, this index was reduced significantly. The lowest number of cloves per plant (3.64) was related to the planting temperature of 11°C. Increasing plant density also decreased the number of produced cloves by 14 percent. The best planting temperature for the highest garlic yield was 7.4°C. Although in all of the planting temperature treatments, increasing the plant density resulted in higher garlic yield, the positive effects of higher densities were mainly observed in the planting temperature of 7.4°C.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مجید رستمی |
استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

هدا محمدی |
استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118030_c006017c0b485081fa82d7dc39fea23c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-1148777.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات