این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 22 آذر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
، جلد ۲۸، شماره ۱۶۸، صفحات ۱۱۸-۱۳۲
عنوان فارسی
اندازه گیری غلظت فلزات سنگین و ارزیابی خطر ناشی از آنها در گونه های مختلف ماهی
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: ماهیها از منابع پروتئینی مهم برای سلامت انسان هستند و بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل میدهند، از این رو ضروری است که غلظت فلزات سنگین در ماهیهای تجاری به منظور ارزیابی احتمال خطر مصرف ماهی مورد بررسی قرار گیرند. مواد و روشها: تعداد 60 نمونه ماهی از4گونه مختلف کولی، سفید، سوف و قزل آلا در پاییز 1395 از بازار بزرگ ماهی رشت، به صورت تصادفی تهیه شد. پس از آمادهسازی و هضم شیمیایی نمونهها توسط مایکروویو، مقدار فلزات سنگین توسط دستگاه پلاسمای جفت شده القایی با طیف نشر نوری (ICP-OES) تعیین شدند. به منظور ارزیابی ریسک بهداشتی ناشی از مواجهه با فلزات سنگین در نمونههای ماهی، بر مبنای روش آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا عمل شد. یافتهها: بیشترین غلظت فلزات سنگین به ترتیب، جیوه در ماهی سفید (23/0 ± 29/1)، سرب در ماهی سفید (75/0 ± 54/4)، کادمیوم در ماهی قزل آلا (01/0 ± 07/0)، آرسنیک در ماهی سفید (15/0 ± 36/1) ، نیکل در ماهی سفید (07/0 ± 61/0)، قلع در ماهی سفید (05/0 ± 63/0) و کروم در ماهی سوف (04/0 ± 52/1) میکروگرم بر گرم، به دست آمد. خطرپذیری غیر سرطانی برای همه فلزات سنگین و در همه گونه ماهیها کمتر از یک بود. استنتاج: غلظت فلزات در این گونهها از نقطه نظر مسمومیت، برای مصرف انسان قابل قبول است. شاخص خطر در ماهی های مختلف مورد مطالعه معمولی کمتر از یک بود، که نشان میدهد مصرف ماهی سبب بروز عوارض سوء بهداشتی برای مصرف کنندگان نمیشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ماهی، فلزات سنگین، ارزیابی خطر، آلودگی محیط زیست
عنوان انگلیسی
Heavy Metal Concentration and Health Risk Assessment of Some Species of Fish, Rasht, Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background and purpose: Fish is an important source of protein for human and is an important part of the diet, so, studying the concentration of heavy metals in commercial fish could be helpful in evaluating the risk of fish consumption. Materials and methods: A total of 60 fish samples from four different species including anchovy, white, perch, and trout was randomly collected in fall 2016 from Rast Fish Market. After sample preparation and microwave digestion, the amount of heavy metals were determined by inductively coupled plasma optical emission spectrometer (ICP-OES). The US Environmental Protection Agency's (EPA) method was used to estimate the health risks associated with exposure to heavy metals in fish samples. Results: The highest concentrations of heavy metals included mercury in whitefish (1.29 ± 0.23 μg/g), lead in whitefish (4.54 ± 0.75 μg/g), cadmium in salmon (0.07 ± 0.01 μg/g), arsenic in whitefish (1.36± 0.15 μg/g), nickel in whitefish (0.61 ± 0.07 μg/g), tin in whitefish (0.63 ± 0.05 μg/g), and chromium in fish perch (1.52 ± 0.04 μg/g). Non-cancer risk for all heavy metals in all the species was less than 1. Conclusion: The concentration of metals in species studied was in acceptable level, indicating no risk of toxicity. According to current results, fish consumption does not lead to adverse health effects.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
fish, heavy metals, risk assessment, environmental pollution
نویسندگان مقاله
ایوب عبادی فتح آباد | Ayub Ebadi Fathabad
PhD Student in Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
دانشجوی دکتری تخصصی (PhD) گروه بهداشت و کنترل کیفی موادغذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
حسین تاجیک | Hossein Tajik
Professor, Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
استاد گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
نبی شریعتی فر | Nabi Shariatifar
Associate Professor, Department of Environmental Health, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشیار گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-9115-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/119/article-119-1167476.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
بهداشت
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی-کامل
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات