این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانشور پزشکی، جلد ۱۵، شماره ۷۲، صفحات ۱-۶

عنوان فارسی مقایسه اثر آدامس بدون قند حاوی بی‌کربنات و آدامس بدون قند معمولی بر بزاق و بزاق تحریکی دهان
چکیده فارسی مقاله مقدمه: پوسیدگی دندان از شایع‌ترین و پرخرج‌ترین بیماری‌های مزمن شناخته شده است. چهار عامل اصلی در اتیولوژی پوسیدگی دندان عبارتند از 1) مواد قندی، 2) باکتری، 3) کم شدن مقاومت میزبان، 4) زمان. بزاق دهان، نقشی مهم و اصلی در مرطوب نگهداشتن حفره دهان و کنترل چهار عامل مؤثر در پوسیدگی دارد. pH و میزان بزاق بر روی رشد باکتری‌ها و تأثیر آن‌ها بر روی مواد قندی مؤثر است. بنابراین، افزایش pH بزاق، عامل مهمی در کنترل پوسیدگی است. با بررسی مقالات، دیده شده که آدامس‌های بدون قند حاوی بی‌کربنات، سبب افزایش pH بزاق می‌گردند. هدف: هدف ما در این مطالعه، مقایسه تأثیر آدامس‌های بدون قند معمولی و آدامس‌های حاوی بی‌کربنات بر pH بزاق دهان است که می‌خواهیم با استفاده از این دو آدامس خصوصاً بی‌کربنات، PH بزاق دهان را افزایش دهیم تا شاید این روش، یک راه ارزان قیمت برای پیشگیری از پوسیدگی دندان باشد. وصول: 7/7/84 ‌ارسال ‌اصلاحات: 3/12/84 دریافت اصلاحات: 20/12/84 پذیرش: 20/9/85 مواد و روش‌ها: تعداد شرکت‌کنندگان 60 نفر از دانشجویان دندان‌پزشکی شاهد بودند که 60 درصد آن‌ها مرد و40 درصد زن با میانگین سنی 23 سال بودند. در ابتدا pH بزاق غیرتحریکی این افراد ثبت گردید و سپس به هر کدام از این دانشجویان یک نوع آدامس داده شد (آدامس بی‌کربنات بدون قند و آدامس بدون قند معمولی) و pH بزاق مجدداً ثبت گردید (توسط دستگاه pH متر دیجیتالی) همچنین حجم بزاق تحریکی در مدت 30 دقیقه جویدن هر کدام از آدامس‌ها در هر دو گروه جمع‌آوری گردید. تست‌های آماری مورد استفاده: 1) آزمون «تی» زوجی و 2) واریانس یکطرفه آنوا (ANOVA) بود. نتایج: در مورد آدامس معمولی میانگین pH بزاق بعد از جویدن آدامس 12/7 و در مورد آدامس حاوی بی‌کربنات 50/7 بود. افزایش در pH بزاق در مورد آدامس بی‌کربنات بیش‌تر بود. البته این اختلاف در بین دو گروه معنادار نبود. همچنین در حجم بزاق تحریکی در بین دو گروه، اختلاف آماری معناداری دیده نشد. نتیجه‌گیری: افزایش pH بزاق با آدامس‌های حاوی بی‌کربنات و آدامس‌های بدون قند معمولی می‌تواند در بهداشت دهان و پیشگیری از پوسیدگی دندانی مؤثر باشد که نیاز به تحقیقات و مدت پیگیری طولانی دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Comparison Effects of Sugar – Free Bicarbonate Containing Chewing Gum and Sugar-Free Standard Chewing Gum on Salivary pH
چکیده انگلیسی مقاله  Introduction: One of the most expensive and prevalence of chronic diseases is dental caries. In etiology of the dental caries, four factors: 1) carbohydrates, 2) Bacteria, 3) the decrease of pH and 4) host resistant time have been considered. Oral saliva has an important and main role in wetting of oral cavity and controlling of the four factors. The factor of pH and rate of saliva affect the growth and the effect of bacteria on carbohydrates. Therefore, increasing of pH of the saliva is the important factor in controlling dental caries. In the literature, It has been seen That sugar – free sodium bicarbonate containing chewing gum increase the pH of saliva so we evaluate this idea in this research. Objective: The aim of the present study is to compare the effects of conventional sugar-free chewing gums and sugar free sodium bicarbonate chewing gum and their effects on salivary PH that which is wanted to enhanced salivary pH through the usage of these 2 kinds of chewing gums specially containing bicarbonate being a cheep way to protect dental caries. Materials and Methods: Sixty volunteers, 60% male and 40% female were selected. After unstimulated, saliva was collected, from chewing either a standard or bicarbonate containing gum and 30 min after finishing the chewing. The salivary pH was measured with pH meter for each sample and was measured for stimulated saliva after 30 min of chewing the gums. Statistical analyses used in this research were:1) paired t – test and 2) analysis of variance (ANOVA). Results: With the standard sugar free gum, the mean peak salivary pH was 7.12 with the bicarbonate gum the peak salivary pH was 7.50. The increase in salivary pH was greater for the bicarbonate gum and there was not any significantly difference for the mean peak of stimulated saliva between two groups. Conclusion: The increasing in salivary pH with bicarbonate chewing gum can have implications for oral health and prevention of dental caries. It should be evaluated in longitudinal studies and long – term follows. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله آذر دربندی | azar darbandi
faculty of dentistry, shahed university
بیماری های دهان و تشخیص دانشکده دندان پزشکی شاهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

فرید عباسی | farid abbasi
faculty of dentistry, shahed university
بیماری های دهان و تشخیص دانشکده دندان پزشکی شاهد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)

زهرا تهیدست اکراد | zahra tohidast
faculty of dentistry, tehran university of medical sciences
بیماری های دهان و دندان دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://daneshvarmed.shahed.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-78&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات