این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، جلد ۲۳، شماره ۳، صفحات ۳۹۲-۳۹۷

عنوان فارسی بررسی میزان فلزات سنگین موجود در سبزیجات توزیع‌شده در شهر یزد
چکیده فارسی مقاله اهداف سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم و مناسب هستند. عمده‌ترین راه ورود فلزات سنگین به بدن از طریق مواد غذایی به‌ویژه سبزیجات است. باتوجه‌به اینکه آبیاری با فاضلاب به امری مرسوم تبدیل شده است، اگر استانداردها به‌ویژه برای محصولاتی که خام مصرف می‌­شوند، رعایت نشود می­‌تواند سلامت مردم را تهدید کند. به‌­همین منظور در این مطالعه غلظت فلزات سنگین (سرب و کادمیوم و آرسنیک) در سبزیجات موجود در سبزی‌فروشی‌­های شهر یزد بررسی شده است.مواد و روش ها این تحقیق مطالعه‌ای توصیفی‌مقطعی بود و 40 نمونه سبزی (جعفری، گشنیز، تره و کاهو) طی 2 ماه و هر ماه 20 نمونه به­‌طور تصادفی از سبزی‌فروشی‌­های شهر یزد جمع‌آوری شد. پس از آماده‌­سازی طبق روش‌­های ارائه‌شده، از دستگاه جذب اتمی برای تعیین غلظت فلزات سنگین استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده­‌های به­‌دست‌آمده توسط نرم‌­افزار SPSS و اکسل انجام شد. درنهایت اطلاعات به‌­دست‌آمده با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی مقایسه شد. یافته ها میانگین غلظت فلزات سنگین (کادمیوم و آرسنیک و سرب) در سبزیجات گوناگون متغیر مشاهده شد که در این بین جعفری درمجموع بیشترین (mg/kg 15/533) و کاهو کمترین مجموع غلظت فلزات سنگین (mg/kg 5/342) را داشت.نتیجه گیری غلظت فلزات سنگین در تمام سبزیجات آزمایش‌شده بیشتر از حد استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی بود. به­‌نظر می‌­رسد خاک یا آب استفاده‌شده برای کاشت این سبزیجات حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین بوده و استانداردهای لازم برای آبیاری و کاشت سبزیجات را نداشته باشد؛ بنابراین سازمان­‌های مربوطه باید اقدامات کنترلی انجام دهند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سبزیجات، فلزات سنگین، شهر یزد،

عنوان انگلیسی Survey of Heavy Metals Amounts in Distributed Vegetables in Yazd City
چکیده انگلیسی مقاله Background Vegetables are important components of a healthy and proper diet. The main route of entry of heavy metals into the body is through the foods, especially vegetables. Because the use of wastewater for irrigation has become a common practice, and the standards in this regard are not met, especially the products that are consumed raw materials like vegetables can threaten public health. Therefore, in this study, the concentrations of heavy metals (lead, cadmium, arsenic) in vegetables distributed in green groceries of Yazd City, Iran were measured.Materials & Methods This research was a cross-sectional study. Over 2 months, 40 samples of vegetables (parsley, coriander, leek, and lettuce), (20 samples in each month) were randomly selected from Yazd greengroceries and prepared according to the standard method for determining the concentration of heavy metals by atomic absorption spectrometry. Data analysis was performed using SPSS and Excel. Finally, the obtained data were compared with the standards of the World Health Organization and Food and Agriculture Organization.Results The average values of the studied heavy metals in vegetables were different. Parsley had the highest total concentration of heavy metals (518 mg/kg), and lettuce had the lowest total concentration of heavy metals (305 mg/kg).Conclusion The concentration of heavy metals was more than WHO and FAO standards. Probably soil or water that is used for vegetable growth has a lot of heavy metals and is not standard for vegetable irrigation. Therefore, controlling policies from respective organizations are of necessity.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Vegetables, Heavy metals, Yazd city

نویسندگان مقاله نعیمه ناصرقلی بافقی | naser qoli bafghi
کارشناس ارشد، گروه روانشناسی عمومی، دانشکده روانشناسی، واحد زرند، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی کرمان (Islamic azad university of kerman)

حمید ملایی |
کارشناس ارشد، گروه روانشناسی کودکان استثنایی، دانشکده روانشناسی، واحد زرند، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی کرمان (Islamic azad university of kerman)

علی حسن زاده |
کارشناس ارشد، گروه روانشناسی کودکان استثنایی، دانشکده روانشناسی، واحد زرند، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی کرمان (Islamic azad university of kerman)


نشانی اینترنتی
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات