این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
Journal of Food Quality and Hazards Control
، جلد ۲، شماره ۴، صفحات ۱۳۴-۱۳۸
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Determination of Chromium, Lead and Cadmium Levels in Edible Organs of Marketed Chickens in Mashhad, Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Considering high importance of heavy metals residue from view point of food safety, this study was conducted to determine the contents of chromium (Cr), lead (Pb) and cadmium (Cd) in different tissues (liver, heart and muscle) of marketed chickens in Mashhad, Iran. Methods: Chicken tissues were collected from four popular brands distributed in different markets in Mashhad, followed by preparing through acidic digestion and analyzing using graphite furnace atomic absorption spectrometry. All statistical significant differences were defined at p<0.05 using SPSS v. 16.0. Results: Mean concentration (±standard deviation) of heavy metals in the liver, heart and muscle of chicken samples were 3.87 ± 3.94, 3.77 ± 2.77 and 2.27 ± 1.07 mg/kg (for Cr), 3.79 ± 3.64, 2.65 ± 1.88 and 1.65 ± 1.09 mg/kg (for Pb) as well as 0.37 ± 0.09, 0.32 ± 0.1 and 0.28 ± 0.07 mg/kg (for Cd), respectively, indicting higher heavy metals levels in liver and heart samples compared to those of muscle ones (p< 0.05). Conclusion: The contents of some heavy metals in chicken samples are warning that highlights its public health risk in this region of Iran. Therefore, more effective monitoring procedures and surveillance programs should be applied by the authorities of regional veterinary organization.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Metals, Heavy, Chickens, Food Safety
نویسندگان مقاله
a صادقی | a. sadeghi
department of occupational health engineering, school of health, mashhad university of medical sciences, mashhad, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)
m هاشمی | m. hashemi
department of nutrition, faculty of medicine, mashhad university of medical sciences, mashhad, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)
f جمالی بهنام | f jamali behnam
fjbehnam2009@yahoo.com
a زهانی | a. zohani
department of environmental health engineering, school of health, mashhad university of medical sciences, mashhad, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)
h اسماعیلی | h. esmaily
department of biostatistics, school of health, mashhad university of medical sciences, mashhad, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)
علی اکبر دهقان | a a dehghan
department of environmental health engineering, school of health, tehran university of medical sciences, tehran, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://jfqhc.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-118&slc_lang=en&sid=en
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
تخصصی
نوع مقاله منتشر شده
Original article
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات