این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Journal of Food Quality and Hazards Control، جلد ۲، شماره ۳، صفحات ۹۷-۱۰۰

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Genetic Characterization of Toxoplasma gondii Isolated from Chicken Meats in Tunisia
چکیده انگلیسی مقاله Background: Toxoplasmosis is one of the most important food-borne diseases distributed worldwide. In order to determinate the involvement of poultry meat in clinical toxoplasmosis, this study aimed to genetic characterization of Toxoplasma gondii in tissue samples of serologically positive chickens of Tunisia using Polymerase Chain Reaction (PCR). Methods: Trail of isolation of local T. gondii chicken strains through bioassay of the suspected infected chicken tissues in mice was carried out and the isolated strains were typed using PCR-RFLP targeting the marker AK69. Data analysis was performed by SPSS 16.0. Results: Out of 40 seropositive chickens, 15 were positive by AK69 gene PCR. RFLP analysis showed high prevalence of type II T. gondii in infected poultry meats in Tunisia. Conclusion: It seems that chicken meat of this region is not a risk factor of congenital toxoplasmosis. However, direct genotyping approach and deeper analysis should be investigated to have clearer idea about the epidemiology of the parasite and its transmission routs in Tunisia.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Toxoplasma, Meat, Chickens, Polymerase Chain Reaction

نویسندگان مقاله s boughattas | s. boughattas


a bouratbine | a. bouratbine
aidabouratbine@pasteur.rns.tn



نشانی اینترنتی http://jfqhc.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-110&slc_lang=en&sid=en
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده Original article
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات