این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
Journal of Food Quality and Hazards Control
، جلد ۱، شماره ۲، صفحات ۳۶-۴۰
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Detection of Chicken Meat Adulteration in Raw Hamburger Using Polymerase Chain Reaction
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Detection of food adulteration is an important issue from aspects of food control and food regulation. This study aimed to detect adulteration of chicken meat in raw hamburger using species specific Polymerase Chain Reaction (PCR). Methods: Raw hamburgers including 42 handmade and 48 industrial samples were collected from 90 restaurants and supermarkets. Following genomic DNA extraction from raw hamburgers which were claimed to be made of beef meat, PCR was performed to detect chicken (Gallus gallus) meat as an adulterant. Results: The oligonucleotide primers amplified mitochondrial DNA sequences under selected conditions and revealed specific 183 and 300 base pair fragment for chicken and cattle, respectively. Results showed that 94.4% of all hamburgers, including 100% of handmade and 89.6% of industrial samples, contained undeclared chicken meat. Conclusion: This high rate of undeclared chicken meat in hamburger samples may be related to mixing beef with cheaper parts of chicken. The outcomes of this study suggest that this method of detection can be applied by quality control laboratories and inspection services to determine adulteration in different kinds of meat products.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Fraud, Meat Products, Chickens,Polymerase Chain Reaction
نویسندگان مقاله
m مهدی زاده | m. mehdizadeh
سید محمد موسوی | s m mousavi
mousavi634@yahoo.com
m ربیعی | m. rabiei
k مرادیان | k. moradian
s اسکندری | s. eskandari
m عباسی fesarani | m abbasi fesarani
h رستگار | h. rastegar
m آل بویه | m. alebouyeh
نشانی اینترنتی
http://jfqhc.ssu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-21&slc_lang=en&sid=en
فایل مقاله
دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
تخصصی
نوع مقاله منتشر شده
Original article
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات