این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۷، شماره ۲۷، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اثر متیل جاسمونات بر برخی پاسخ های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.) تحت سطوح مختلف شوری
چکیده فارسی مقاله تنش شوری از جمله عوامل محدود کننده رشد گیاه در اکوسیستم­ های طبیعی می ­باشد. شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) یک گونه چندساله از خانواده باقلائیان است که عصاره ریشه آن در پزشکی، داروسازی و صنایع غذایی و بهداشتی مصارف متعدد دارد. به منظور بررسی اثر متیل جاسمونات (MeJA) و شوری بر گیاه دارویی شیرین ­بیان، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. 24 ساعت بعد از کاربرد برگی غلظت­ های 0، 50، 100 میکرومولار MeJA، گیاهان در معرض غلظت­ های صفر، 100، 200 و300 میلی­مولار NaCl به­ مدت 5 هفته قرار گرفتند. نتایج این آزمایش نشان داد تنش شوری موجب کاهش معنی­ دار وزن تر اندام هوایی و ریشه، وزن خشک اندام هوایی، طول اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، غلظت کلسیم اندام هوایی و ریشه­ ها و غلظت منیزیم ریشه ­ها در سطح شوری mM NaCl 300  گردید. میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئیدها به طور معنی­ داری تحت تأثیر سطوح مختلف شوری قرار نگرفت. تنش شوری در سطح mM NaCl 300 سبب انباشتگی قندهای محلول، پرولین، افزایش نسبت Na+/K+ و وزن خشک ریشه ­ها گردید. نتایج این پژوهش نشان داد کاربرد برون­زای MeJA به ویژه در غلظت µM 50 موجب بهبود تحمل گیاه شیرین بیان تا سطح شوری mM NaCl 200 در مقایسه با شاهد گردید و موجب افزایش معنی­ دار پارامترهای رشد، رنگیزه ­های فتوسنتزی، قندهای محلول اندام هوایی و محتوای پرولین ریشه و اندام هوایی شد. علاوه بر این، کاربرد MeJA منجر به افزایش معنی­ دار غلظت منیزیم اندام هوایی و ریشه­ ها در سطح شاهد شوری شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of Methyl Jasmonate on Some Physiological and Biochemical Responses of Licorice (Glycyrrhiza glabra L.) at Different Salinity Levels
چکیده انگلیسی مقاله      Salinity is a major environmental factor limiting plant growth in natural ecosystems. Glycyrrhiza glabra is an important Fabaceae (perennial plant) that its root and rhizome extracts are used in food, health, medical and pharmaceutical industries. To assess the effect of methyl  jasmonate (MeJA) and salinity on licorice, an experiment was conducted as factorial based on completely randomized design with three replications.  Accordingly, plants were exposed to the concentrations of 0, 100, 200 and 300 mM NaCl for five weeks, 24 h after foliar application of 0, 50 and 100 µM MeJA. In our experimental condition, a significant decrease in shoot dry weight, shoot and root fresh weights, plant height, leaf relative water content (RWC), Ca concentration of shoot and root and root Mg concentration were observed at 300 mM NaCl, while total chlorophyll, chl a and chl b concentrations and carotenoids were not affected significantly by salinity. Also, NaCl at 300 mM caused a significant increase in proline and total soluble sugar contents, Na+/K+ ratio and dry weight of roots. Results showed that exogenous application of MeJA at 50 µM level improved plant tolerance to salinity up to 200 mM NaCl and increased growth parameters, photosynthetic pigments, soluble sugar and proline content of shoot and root in comparison with control. Moreover, the application of MeJA caused a significant increase in Mg concentration of the shoot and root of control plants.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله رقیه نظریان سیرزار | Roghaye Nazariyan Sirzar
University of Zanjan
دانشگاه زنجان

الهه وطن خواه | Elaheh Vatankhah
University of Zanjan
دانشگاه زنجان

ستاره امانی فر | Setareh Amanifar
University of Zanjan
دانشگاه زنجان

مهناز وفادار | Mahnaz Vafadar
University of Zanjan
دانشگاه زنجان


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-864-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/999/article-999-1238931.doc
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات