این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۱-۲۷

عنوان فارسی بررسی تاثیر پرتوهای فرابنفش بر کمیت وکیفیت اسانس گیاه رازیانه Foeniculum vulgare Mill.)) درمراحل مختلف رویشی
چکیده فارسی مقاله با توجه به سوراخ شدن لایه ازن وافزایش پرتوهای فرابنفش ونظر به اثرات زیانبار این پرتوها بر گیاهان، در بررسی حاضر به مطالعه تاثیر پرتوهای فرابنفش حاصل از لامپ 40 وات uv بر کمیت و کیفیت اسانس اندامهای مختلف گیاه رازیانه در مراحل مختلف رویشی ودر شرایط مزرعه ای پرداخته شد. گیاه رازیانه از تیره چتریان و از جمله گیاهان دارویی ارزنده ای است که در صنایع داروسازی، عطرسازی، صنایع آرایشی وبهداشتی وصنایع غذایی کاربرد وسیعی دارد. بذر این گیاه دارای مقدار زیادی اسانس است که خواص دارویی گیاه را به آن نسبت می‌دهند. اسانس بذر، گل، برگ در زمان قبل از گلدهی وزمان گلدهی و نیز ساقه در سه مرحله قبل از گلدهی، گلدهی و زمان رسیدن بذر گیاهان شاهد وپرتودهی شده به روش تقطیر با آب و بخار آب (روشKaiser) استخراج گردید وبه کمک دستگاه GC و GC/MS مورد تجزیه وشناسایی قرار گرفت. مقدار اسانس در برگ، ساقه، گل و بذر گیاه در اغلب موارد کاهش یافت و ترکیبهای تشکیل دهنده آنها دستخوش تغییر شد. میزان ترانس آنتول که مهمترین و عمده‌ترین ترکیب اسانس این گیاه می‌باشد, در بذر و گل گیاهان تحت تیمار کاهش یافته و در ساقه با وجود میزان کم اسانس در این اندام, ترکیب مذکور افزایش یافته است ودربرگ , در مرحله قبل گلدهی کاهش ودر زمان گلدهی افزایش داشته است.استراگول، فنچون ولیمونن که از دیگر ترکیبهای عمده اسانس گیاه می‌باشند در اکثر موارد تحت تاثیر پرتوهای فرابنفش افزایش یافتند. نتایج نشان دادند که گیاه رازیانه نسبت به پرتوهای فرابنفش حساس است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رازیانه، پرتوهای فرابنفش، آنتول و ترکیبهای اسانس،

عنوان انگلیسی Study of the effect of ultraviolet radiations on quantity and quality of the essential oils of Fennel (Foeniculum vulgare Mill.) in vegetative phases
چکیده انگلیسی مقاله Ozone layer depletion has increased ultraviolet-B radiation influence. As this radiation has harmful effects on plants, this research studies the essential oils quality and quantity changes of Fennel all affected by high ultraviolet radiation emanated form a 40-watt lamp in the field conditions in three phases: before flowering, flowering and after the formation of seed.  Fennel is one of the precious medicinal plants widely used in pharmacy, purfurm, cometic and hygienic industries as well as food industries. The seeds or fruits of this plant have so much essential oils that medicinal properties of the plant are attributed tothis essential oils.  The water and steam distilled (Long & Kaiser) essential oils of seeds, flowers, leaves and stems of Fennel in different vegetative phases was analyzed by GC and GC/MS.   The amount of essential oils in leaf, stem, flower and seeds has been decreased in the most of phases and essential oils' components changed under ultraviolet radiations. The amount of Trans-anthole, which is the most important compound of this essential oil, has been decreased in the seed and flower of under treatment plants but this compound has been increased in the stem in spite of less amount of essential oils in this organg, this compound has been decreased in leaf before flowering phase but incraesed in flowering period. The other main compounds, Estragol, Fenchon and Limonene have been increased, in most cases. This results indicates this plants is very sensetive to ultraviolet radiations.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمدباقر رضایی |
اعضای هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها ومراتع

کامکار جایمند |
اعضای هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها ومراتع

ابراهیم شریفی عاشورآبادی |
اعضای هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها ومراتع

مهدخت مداح |
کارشناس ارشد علوم گیاهی

احمد مجد |
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت معلم


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118297_be3d6448e278808e3c3570c947fd2af3.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-1241066.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات