این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۸۷-۱۲۷

عنوان فارسی بررسی تغییرات کیفی و کمی اسانس Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celark در چند نقطه رویشی دره لار
چکیده فارسی مقاله جنس آویشن (Tymus) در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد (1). یکی از گونه‌هایی که پراکندگی وسیعی در شمال و غرب کشور دارد Thymus pubescens است. معرفی این گونه به‌عنوان گیاهی دارویی و معطر، شناخت ترکیبهای موجود در اسانس آن، مقایسه مقدار و درصد ترکیبهای تشکیل‌دهنده اسانس در نقاط مختلف، در دو مرحله قبل از گلدهی و گلدهی کامل از اهداف اصلی این طرح است. به علاوه، معرفی این گونه به‌عنوان گیاهی معطر در جهت تولید تولید اسانس از آن در سطح نیمه‌صنعتی، از اهداف فرعی این طرح به‌شمار می‌رود. نمونه‌های گیاهی از سه نقطه رویشی در دره لار (شرق استان تهران) و در دو مرحله قبل از گلدهی (اواسط اردیبهشت) و گلدهی (اواسط تیرماه) جمع‌آوری شدند. از اندامهای هوایی خشک شده T. pubescens با روش تقطیر با بخار آب در دستگاههای شیشه‌ای به مدت 45 دقیقه اسانس‌گیری بعمل آمد. اسانسها پس از آبگیری با کلرید کلسیم در شیشه‌های تیره رنگ و در یخچال نگهداری شدند. مقدار اسانس در مرحله رویشی از 0.53% تا 0.93% و در مرحله گلدهی از 1.23% تا 2.03% متغیر بود. در مجموع مقدار اسانس در مرحله رویشی کمتر از مرحله گلدهی بود. در مرحله قبل از گلدهی تفاوت قابل توجهی در بازده اسانس نقاط مختلف مشاهده نشد، درحالی‌که این تفاوت در مرحله گلدهی معنی‌دار بود. اسانسها جهت تجزیه و شناسایی به دستگاههای GC و GC/MS تزریق شدند. در مجموع 26 ترکیب (0.98% تا 99.3%) در مرحله رویشی و 32ترکیب (97.7% تا  98.5%) در مرحله گلدهی شناسایی شدند. 24 ترکیب در هر دو مرحله مشترک بودند. ترکیبهای شاخص در مرحله قبل از گلدهی کارواکرول (52.6% تا 77.9%)، تیمول  (2.7% تا 21.8%)، گاماترپینن (3.3% تا 7.4%)، پاراسیمن (2.2% تا 4.4%) و بتا کاریوفیلن (1.7% تا 2.5%) بودند. ترکیبهای شاخص مرحله گلدهی شامل: کارواکرول (54.7% تا69.2%)، پاراسیمن (6.7% تا 9.7%)، 1و8 سینئول + لیمونن (1.7% تا 3.2%)، متیل کارواکرول (0.6% تا 6.6%) و بورنئول (1.7% تا 5.1%) بودند. ترکیبهایی مانند تیمیل استات، گامامورولن، سیگماکادینن فقط در مرحله رویشی و آلفافلاندرن، آلفاترپینئول، ترپینن 4-ال، اسپاچونلول، کامفور، لینالول، متیل تیمول، تیموکینون و تیمودی‌هیدروکینون فقط در مرحله گلدهی وجود داشتند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آویشن، اسانس، تیمول، کارواکرول، Thymus pubescens، Labiatae،

عنوان انگلیسی Essential Oil of Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celak from Different Locality of Lar valley
چکیده انگلیسی مقاله The genus of Thymus Presents 14 species, which are found wild in different regions of Iran (1). One of the more distributed of these species is Thymus pubescens (2). The aerial parts of Thymus pubescens were collected from three various localities of Lar valley (in East of Tehran province). Essential oils isolated by steam distillation from the plant material at two stages, before flowering (BF) and full flowering (FF). Yields of essential oils were 0.53% to 0.93% (at BF stage) and 1.23% to 2.03% (at FF stage). Therefore the oil content at BF stage was less than FF stage. At BF stage 26 compounds (representing 98% to 99.3% of the oils) and at FF stae 32 compounds (representing 97.7% to 98.5% of the oils) were characterized. Major constituents at BF stage were: carvacrol (52.6% - 77.9%), thymol (2.7%-21.8%), g-terpinene (3.3%-7.4%), p-cymene (2.2%-4.4%), and b-caryophyllene (1.7%-2.5%). Major constituents at FF stage were: carvacrol (54.7% - 69.2%), p-cymene (6.7%-9.7%), borneol (1.7%-5.1%), methyl carvacrol (0.6%-6.6%) and 1,8-cineol +limonene (1.7%-3.2%). Twenty-three constituents were common at two stages. d-cadinene, thymyl acetate and g-muurolene (E)-b-ocimene were found just at BF stage and a-phellandrene, a-terpineole, terpinen-4-ol, spathunelol, camphor, linalool, methyl linalo, methyl thymol, thymoquinone and thymodihydroquinone were found just at FF stage.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Thymus pubescens, Labiatae, Essential oil, Carvacrol, Thymol

نویسندگان مقاله فاطمه عسگری |
کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

فاطمه سفیدکن |
عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

محمدباقر رضایی |
عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_118315_b497c0091be490e2ad27cab82b4da74b.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-1241070.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات