این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
زیست شناسی خاک
، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۳۷-۵۵
عنوان فارسی
تأثیر باکتریهای محرک رشد گیاه و قارچهای میکوریزی بر خصوصیات ریشه گندم در سطوح مختلف کود شیمیایی فسفری
چکیده فارسی مقاله
شناختسیستم ریشهبهعنواننیمهپنهانگیاهازاهمیتویژهایبرخورداراست و گسترش مناسبآن یکیازعواملتأثیرگذاردرتولیدگیاهان زراعیمیباشد. رشدوگسترشریشهدر خاکازاهمیتویژهایدرتولید گندم میباشد،زیراارتباطگیاهباآبوعناصرغذاییموردنیازو جذبآنهابهطورعمدهازطریقریشهصورت میگیرد. بدین منظور آزمایشی گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل رقم گندم در دو سطح (کراسسبلان و ساجی) و منابع کودی در هشت سطح شامل: 1- عدم مصرف کود شیمیایی فسفر، 2- 100 درصد کود شیمیایی فسفر، 3-ا Pseudomonas putida (strain 168)، 4- Funeliformis mosseae، 5- P.putida + F.mosseae، 6- P.putidaا+F.mosseae +50 درصد کود شیمیایی فسفر، 7- P.putida +50 درصد کود شیمیایی فسفر و 8- F.mosseae +50 درصد کود شیمیایی فسفر بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که منابع کودی اثر مثبت و معنیداری بر سیستم ریشهدهی گندم داشت و موجب افزایش معنیدار تعداد ریشههای بذری، گرهای، زیرگرهای، طول ریشههای بذری، گرهای، زیرگرهای، حجم ریشه، طول مخصوص ریشه، تراکم طول ریشه، حجم مخصوص ریشه، تراکم حجم ریشه و چگالی سطح ریشه گردید. در این مطالعه رقم ساجی در F.mosseae +50 درصد کود شیمیایی فسفر دارای بیشترین تعداد و طول ریشهها (3/13 و 2/397 سانتیمتر)، تراکم طول ریشه (75/0 سانتیمتر طول ریشه بر سانتیمتر مکعب خاک)، سطح ریشه (3/150 سانتیمتر مربع)، تراکم حجم ریشه (010/0 گرم وزن تر ریشه بر سانتی متر مکعب حجم خاک) و چگالی سطح ریشه (7/166 سانتیمتر مربع بر گرم) و رقم کراسسبلان و تیمار شاهد (عدم مصرف منابع کودی) نیز دارای کمترین خصوصیات ریشه بودند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تراکم طول ریشه، حجم ریشه، ریشه بذری، P.putida، F.mosseae و طول ریشه،
عنوان انگلیسی
Wheat- Root System Influenced by Application of Phosphate Solubilizing Bacteria and Mycorrhizal Fungi under Different Levels of Phosphorous Chemical Fertilizer
چکیده انگلیسی مقاله
Plant root system has an important role in crop production.It is well known that roots assist as an anchor to the plant and water and nutrients absorption which are necessary for plant survival and growth. In order to evaluate the effect of phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi under different levels of phosphorous chemical fertilizer application, an experiment was carried out in factorial arrangement using a completely randomized design with three replications at Agricultural Research Station of Ilam University in 2015. Experimental factors consisted of two dry land wheat cultivars (KerasSablan and (Saji) and chemical and biological fertilizers (1- without application of phosphorous, 2-100% phosphorous chemical fertilizer, 3- pseudomonas putida (strain 168), 4- Funeliformis mosseae, 5- P. putida + F. mosseae, 6- P. putida + F. mosseae + 50% of phosphorous chemical fertilizer, 7- P. putida + 50% of phosphorous chemical fertilizer and 8- F. mosseae + 50% of phosphorous chemical fertilizer). Results showed that fertilizer sources had significant and positive effect on root system in wheat cultivars and seminal roots number, nodal roots number, sub-nodal number, seminal roots length, nodal roots length and sub-nodal roots length, root length density, root specific density, root volume density and root area density increased significantly. Maximum root number and root length (13.3 and 397.2 cm), root length density (0.75 cm root/cm-3soil), root area (150.3 cm-2), root volume density (0.010 g root fresh weight) and root area density (166.7 cm-2/g) observed in Saji cultivar ×F. mosseae +50 % of phosphorous fertilizer treatment but the minimum root system characteristics detected in Keras Sablan cultivar× control treatment.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
رحیم ناصری |
دکتری گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
مهرشاد براری |
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
محمدجواد زارع |
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
کاظم خاوازی |
استاد موسسه تحقیقات خاک و آب، کرج
زهرا طهماسبی |
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
نشانی اینترنتی
http://sbj.areo.ir/article_118568_0e7cd6853fcc163b6818478bff30ba18.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/894/article-894-1308466.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات