این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
Iranian Journal of Fisheries Sciences
، جلد ۱۵، شماره ۲، صفحات ۸۱۸-۸۲۶
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effect of sex and tissue on fatty acid composition in the meat of Blue Swimming Crab (Portunus pelagicus) from the Persian Gulf, Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Fatty acids composition in edible parts of Blue Swimming Crab (Portunus pelagicus) caught in the Persian Gulf close to the Bushehr Province were investigated. Among saturated fatty acids (SFA), the 16:0 and 18:0 fatty acids were the most two dominant fatty acids in meat tissues that analyzed. 18:1n-9 and 16:1n-7 were the major fatty acids among the MUFAs of male and female crab. The main PUFAs in lipids of crab meat were 20:5n-3 and 22:6n-3. The n-3 PUFA content was highest in female claw meat (20.26%) and lowest in male meat (11.31%), respectively. The sex and tissue had a significant influence on the EPA, DHA and n-3 HUFA. The highest amounts of DHA and the favorable n-6/n-3 ratio in the meat of blue swimming crab indicate that the claw and breast meat is a very omega-rich edible portion of crab body.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Portunus pelagicus, Fatty acids, Tissue, Sex, Persian Gulf.
نویسندگان مقاله
m جواهری بابلی | m javaheri baboli
m ولایت زاده | m. velayatzadeh
l رومیانی | l. roomiani
a خرم آبادی | a. khoramabadi
نشانی اینترنتی
http://www.jifro.ir/browse.php?a_code=A-10-1272-197&slc_lang=en&sid=en
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
Biotechnology
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات