این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Fisheries Sciences، جلد ۱۳، شماره ۱، صفحات ۵۸-۷۲

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Taste activity value, free amino acid content and proximate composition of Mountain trout (Salmo trutta macrostigma Dumeril, 1858) muscles
چکیده انگلیسی مقاله In the present study, we identified free amino acid (FAA) contents and chemical composition in four populations of Salmo trutta macrostigma living in Mediterranean region of Turkey. In addition, taste impacts of FAAs were evaluated by taste active values. Moisture, protein, fat and ash content were found in the ranges of 75.49 - 79.59 %, 16.94 - 19.97 %, 1.58 - 3.75 % and, 1.39 - 1.56 %, respectively. While the significant difference (p.05) differences in ash content was determined. Thirteen FAAs were identified from the muscle tissue of S. trutta macrostigma by HPLC. The Glycine was found predominant as followed by methionine, proline, and glutamic acid. Also, the amount of non-essential free amino acids in S. trutta macrostigma muscle were significantly (p<.05) higher than the essential amino acids. Glutamic acid, methionin, glycine, aspartic acid and lysine were of high taste activity values (greater than one), they had strong taste impacts on the mountain trout meat flavour.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله a gunlu | a gunlu


n gunlu | n gunlu



نشانی اینترنتی http://www.jifro.ir/browse.php?a_code=A-10-1272-61&slc_lang=en&sid=en
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده Biology &amp; physiology
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات