این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۱۷، شماره ۳، صفحات ۵۸۹-۶۰۰
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Determination of Cherry Color Parameters during Ripening by Artificial Neural Network Assisted Image Processing Technique
چکیده انگلیسی مقاله
Among the different classes of physical properties of foods, color is considered the most important visual attribute in quality perception. Consumers tend to associate color with quality due to its good correlation with physical, chemical and sensorial evaluations of food quality. This study used an inexpensive method to predict sweet cherries color parameters by combining image processing and artificial neural network (ANN) techniques. The color measuring technique consisted of a CCD camera for image acquisition, MATLAB software for image analysis, and ANN for modeling. To demonstrate the usefulness of this technique, changes of cherry color during ripening were studied. After designing, training, and generalizing several ANNs using Levenberg-Marquardt algorithm, a network with 7-14-11-3 architecture showed the best correlation (R2= 0.9999) for L*, a* and b* values from Chroma meter and the machine vision system. L* and b* parameters decreased during ripening of cherries and a* parameter increased at first and then decreased. Evaluation of L*, a* and b* values showed the possibility of reliable use of this system for determination of absolute color values of foodstuffs with a much lower cost in comparison with Chroma meter.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
s تقدمی صابری | taghadomi saberi
department of agricultural machinery engineering, faculty of agricultural engineering and technology, university of tehran, karaj, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
m امید |
department of agricultural machinery engineering, faculty of agricultural engineering and technology, university of tehran, karaj, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
z امام جمعه | emam djomeh
department of food sciences and technology, faculty of agricultural engineering and technology, university of tehran, karaj, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
kh فرجی مهیاری | faraji mahyari
department of agricultural machinery engineering, faculty of agricultural engineering and technology, university of tehran, karaj, iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
نشانی اینترنتی
http://jast.modares.ac.ir/article_12686_4775f230581e9d4b92dcc8ecff3179d3.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات