این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۱۶، شماره ۳، صفحات ۵۲۷-۵۳۶
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Determination of the Nutritive Value of Unheated vs. Heat Processed Grass Pea Seed in Ruminants
چکیده انگلیسی مقاله
Samples of grass pea seed (Lathyrus sativus) were prepared and analyzed for some chemical composition and as well for their anti-nutritional factors. The rumen degradability coefficients and post ruminal digestibility of dry matter and crude protein of unheated vs. oven heated samples were determined, employing in situ and in vitro techniques. Results indicated that grass pea seed contained a considerable level of crude protein (36%). The process of heating reduced (P< 0.05) tannins and Oxalyl DiAminoPropanoic acid (ODAP) content in grass pea seeds. Heat processing, especially 3 hours of heating, increased (P< 0.05) the slowly degradable fractions of the seed. Ruminal disappearance of DM and CP occurred at a lower rate (P< 0.05) for the heated grass pea seed than for the unheated seed. Heat processing did not affect the production of some such nutritional parameters (estimated through gas production method) as DOM, ME, NEL, SCFA and MP production (P> 0.05). It was concluded that grass pea seed was of a substantial potential as a protein source in ruminant nutrition with its heat processing resulting in positive effects on its DM and CP digestibility.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
a ریاسی |
department of animal science, college of agriculture, isfahan university of technology, isfahan, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه صنعتی اصفهان (Isfahan university of technology)
m قلی زاده |
department of animal science, college of agriculture, university of birjand, birjand, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بیرجند (Birjand university)
محمدحسین فتحی | m h
department of animal science, college of agriculture, university of birjand, birjand, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بیرجند (Birjand university)
n اسدزاده |
research section, isfahan education department, isfahan, islamic republic of iran.
a تقی زاده |
department of animal science, college of agriculture, university of tabriz, tabriz, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تبریز (Tabriz university)
نشانی اینترنتی
http://jast.modares.ac.ir/article_10725_0d70cbb40855f51955e89a66fb0462b1.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات