این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۱۵، شماره ۲، صفحات ۲۴۱-۲۵۱
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Assaying Antioxidant Characteristics of Sesame Seed, Rice Bran, and Bene Hull Oils and their Unsaponifiable Matters by Using DPPH Radical-Scavenging Model System
چکیده انگلیسی مقاله
DPPH radical-scavenging activity of the bene hull oil (BHO), sesame oil (SEO), rice bran oil (RBO), the oils' methanolic (CH3OH/H2O, 80:20 v/v) or hexane extracts, and their unsaponifiable matters fraction were measured and compared with each other. As a radical-scavenger, SEO was significantly stronger than RBO and BHO, respectively. Unlike BHO and RBO, the unsaponifiable (USM) fraction of the SEO could not considerably scavenge the free radicals at the concentrations studied. The contribution of aqueous methanolic and hexane extracts of the SEO to the inhibition of the DPPH radicals were calculated to be about 75 and 25%, respectively. The aqueous methanolic extract of the RBO could not considerably scavenge the free radicals at the concentrations experimented and the inhibition activity belonged mainly to the hexane extract. The DPPH radical-scavenging active components of the BHO were approximately distributed equally (48 and 52%) between the two extracts.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
r فرهوش |
department of food science and technology, college of agriculture, , ferdowsi university of mashhad, p. o. box 91775-1163, mashhad, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
محمدحسین توسلی کفرانی | m h tavassoli kafrani
department of food science and technology, college of agriculture, , ferdowsi university of mashhad, p. o. box 91775-1163, mashhad, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
a شریف |
department of food science and technology, college of agriculture, , ferdowsi university of mashhad, p. o. box 91775-1163, mashhad, islamic republic of iran.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)
نشانی اینترنتی
http://jast.modares.ac.ir/article_4947_68cfa1f3731c1d1cf82f62b5f0ca000f.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات