این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی کردستان، جلد ۱۴، شماره ۲، صفحات ۷۸-۸۷

عنوان فارسی بررسی میزان سوء تغذیه و عوامل مرتبط آن در دانش‌آموزان ابتدائی استان کردستان
چکیده فارسی مقاله چکیده زمینه و هدف: کودکان به مناسبت ویژگی‌های خاص دوره سنی‌شان کاملاً آسیب‌پذیر هستند و اطلاع یافتن از وضع تغذیه دانش‌آموزان سبب برنامه‌ریزی بهتر در بخش آموزش و پرورش و سیاست‌گذاری‌های بهداشتی خواهد شد. تغذیه صحیح عامل مهمی در یادگیری است و باعث رشد تحصیلی و افزایش بازدهی در سرمایه‌گذاری آموزشی و در نهایت بهره‌وری ملی می‌شود. در این تحقیق وضع تغذیه کودکان دبستانی استان کردستان و برخی عوامل مؤثر بر آن مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) است که در آن تعداد 1100 دانش‌آموز به صورت تصادفی- چند مرحله‌ای خوشه‌ای جهت بررسی انتخاب شدند. و بر اساس دیدگاه آموزش و پرورش استان به سه منطقه برخوردار و نیمه برخوردار و کم برخوردار تقسیم‌بندی گردید. شاخص های وزن برای سن؛ قد برای سن و وزن برای قد کودکان محاسبه و با استاندارد NCHS مقایسه گردید. برخی داده‌ها با پرسش از دانش‌آموزان یا پرسش از والدین آنها و یا استخراج از پرونده دانش‌آموزان جمع‌آوری گردید. برای ورود داده‌ها به کامپیوتر و تجزیه و تحلیل آنها نرم افزارهای SPSS و2000 Epi-info بکار گرفته شد. جهت تعیین ارتباط و مقایسه وضع تغذیه با متغیرهای مستقل از آزمون کای دو و آنالیز واریانس استفاده گردید. یافته‌ها: شیوع سوء تغذیه در رابطه با شاخص‌های وزن برای سن؛ وزن برای قد و قد برای سن را به ترتیب 5/27، 3/32 و 9/36 درصد نشان داد. براساس نتایج این مطالعه بین شغل مادر و سوء تغذیه مزمن (قد برای سن) و همچنین وزن برای قد دانش‌آموزان با رابطه معنی‌داری وجود داشت (01/0P<). بین میزان سواد پدر و مادر دانش‌آموزان و شاخص قد برای سن و وزن برای قد رابطه معنی‌دار مشاهده گردید (01/0P<). سایر نتایج این مطالعه نشان داد که بین مصرف هفتگی گوشت و سوء تغذیه مزمن دانش‌آموزان (05/0P<) و مصرف هفتگی پنیر و شیر (01/0P<) نیز رابطه معنی‌داری وجود داشت. بین میزان مصرف نوشابه و سوء تغذیه مزمن دانش‌آموزان نیز رابطه معنی‌داری تأیید گردید (01/0P<). میان مصرف تنقلات بی‌ارزش مانند پفک و وزن برای قد دانش‌آموزان نیز رابطه معنی‌دار وجود دارشت (01/0P<). بحث و نتیجه‌گیری: سوء تغذیه در بین دانش‌آموزان استان نسبت به سایر نقاط دنیا از شیوع بالائی برخودار است، اما در مقایسه با برخی از نقاط کشور از وضعیت مناسبتری برخوردارند. کلید واژه‌ها: وزن برای قد، قد برای سن، وزن برای سن، سوء تغذیه، دانش‌آموزان، کردستان وصول مقاله: 21/2/87 اصلاح نهایی: 29/5/88 پذیرش مقاله: 11/7/88
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of malnutrition prevalence and its related factors in primary school students in Kurdistan Province
چکیده انگلیسی مقاله ABSTRACT Background and Aim: Children are vulnerable because of their special age characteristics. Investigation of nutritional status of students can lead to design appropriate plans on teaching and hygienic programs. Correct nutrition is an important factor influencing learning ability, development of the educational growth, improvement of teaching, leading to increased investment on education and national profit. The aim of this study was to use anthropometric techniques for assessment of nutritional status in primary school students in Kurdistan Province, Iran. Material and Methods: This was a descriptive- analytic cross-sctional study and included 1100 students selected by cluster sampling. Indices measured in this study were weight for age (W/A), weight for height (W/H), and height for age (H/A) and were compared to indices of NCHS standards. Based on the view of Ministry of Education, Kurdistan Province was divided into three parts affluent, semi affluent and less affluent areas. Some data were collected by interviewing students and their parents or obtained from their health records. Epi-Info 2000 and SPSS were used for data processing. X2 and ANOVA tests were used for data analysis. Results: According to the results of this study, the prevalence rates of malnutrition were 27.5, 32.3 and 36.9 percent for indices of W/A, W/H, and H/A respectively. There was a significant relationship between the mothers` occupations and chronic malnutrition (H/A), and also W/H (p< 0.01). There was a significant relationship between the parents education level and H/A, and W/H (p< 0.01) A significant relationship was noticed between weekly consumption of meat and chronic malnutrition (p< 0.05). There was also a significant relationship between weekly consumption of cheese and milk and chronic malnutrition (p< 0.01). The study showed a significant relationship between consumption of soft drinks and chronic malnutrition (p< 0.01), and a significant relationship between consumption of confectioneries and W/H (p< 0.01). Conclusion: The prevalence rate of malnutrition in the primary school students in Kurdsitan province was higher than those of other countries, but it is more desirable than those of some of other provinces of Iran. Key words: Weight for age (W/A), Weight for height (W/H), Height for age (H/A), Malnutrition, Primary School Students, Kurdistan. Conflict of Interest: Nill Received: May 11, 2009 Accepted: Oct 3, 2009
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله شعله درویشی | shoaleh darvishi
food science amp;amp; technology dept., azad university, sanandaj branch, sanandaj, iran
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، سنندج، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی سنندج (Islamic azad university of sanandaj)

محمد صالح هژیر | mohammad saleh hazhir
nutrition dept., kurdistan university of medical sciences, sanandaj, iran
گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کردستان (Kordestan university of medical sciences)

ناصر رشادمنش | naser reshadmanesh
environmental health dept., kurdistan university of medical sciences, sanandaj, iran
گروه بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کردستان (Kordestan university of medical sciences)

سیروس شهسواری | siroos shahsavari
epidemiology dept., faculty of health, kurdistan university of medical sciences, sanandaj, iran
گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کردستان (Kordestan university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-160&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات