این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی کردستان، جلد ۱۲، شماره ۴، صفحات ۸-۱۵

عنوان فارسی بررسی اثرات عصاره الکلی هسته خرما بر غلظت گلوکز و چربی خون در موشهای صحرایی دیابتی نر
چکیده فارسی مقاله چکیده زمینه و هدف : دیابت ملیتوس یکی ازشایعترین اختلالات آندوکرینی است که منجر به هیپرگلیسمی و هیپرلیپیدمی می‌شود. بر اساس پیش‌بینی‌های به عمل آمده، شیوع آن در جامعه انسانی در آینده افزایش خواهد یافت. در این تحقیق اثرات عصاره هسته خرما بر غلظت گلوکز و چربی خون در موشهای صحرایی دیابتی نر مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی : در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرای نر بالغ از نژاد ویستار هر یک با وزن تقریبی 250-240 گرم به چهار گروه: کنترل، دیابتی (چیزی دریافت نکردند)، کنترل تیمار شده و دیابتی تیمار شده با عصاره هسته خرما تقسیم شدند. برای دیابتی کردن حیوانات، داروی استرپتوزتوسین به مقدار mg/kg 60 به صورت داخل صفاقی تزریق شد. گروههای تیمار شده روزانه mg/kg 5/0 عصاره هسته خرما به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 14 روز بعد، از همه گروهها نمونه خونی گرفته شد و میزان گلوکز و چربی خون اندازه‌گیری گردید. یافته‌ها : غلظت گلوکز، کلسترول و LDL ‌ در گروه دیابتی در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی‌داری افزایش یافت (05/0 p< ). در حالی که سطوح آنها در گروههای دیابتی تیمار شده در مقایسه با گروه دیابتی کاهش معنی‌داری نشان داد. علاوه بر این، میزان HDL ‌ سرم در گروههای دیابتی و دیابتی تیمار شده در مقایسه با گروههای کنترل و کنترل تیمار شده کاهش معنی‌داری را نشان داد (05/0 p< ).اما غلظت تری‌گلیسیرید بین گروههای مختلف تفاوت معنی‌داری نشان نداد. نتیجه‌گیری : احتمالاً خاصیت هیپولیپیدمی هسته خرما به دلیل وجود ترکیباتی همچون لینولئیک اسید، اولئیک اسید می‌باشد و خاصیت هیپوگلیسمی آن به دلیل وجود عناصری همچون منیزیم و روی است که سنتز و ترشح انسولین را تحریک می‌کنند و منگنز که دارای اعمالی مشابه انسولین می‌باشد
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کلید واژه‌ها، هسته خرما، دیابت قندی، چربی خون، موش صحرایی نر

عنوان انگلیسی Effect of palm seed alcoholic extract on the blood glucose and lipids concentration in male diabetic rats
چکیده انگلیسی مقاله ABSTRACT Background and Aim: Diabetes mellitus is the most common endocrine disorder which can lead to hyperglycemia and hyperlipidemia. The incidence of diabetes mellitus is expected to increase in human population in the future. The present study deals with the effect of palm seed extract on the blood glucose and lipids concentration in male diabetic rats. Material and Methods: In this experimental study, 40 adult male Wistar rats, each weighing about 240-250 gr, were divided into 4 groups: control and diabetic (received nothing) treated control and treated diabetic groups (received palm seed extract). In order to induce diabetes, stereptozotcin was injected intraperiotoneally (60mg/kg). The treated groups received (0.5mg/kg) palm seed extract intraperitoneally every day. 14 days latter, blood samples were obtained from all groups and serum levels of glucose and lipids were measured. Result: Concentrations of glucose, cholesterol, LDL, increased significantly in diabetic group when compared with those of control group (p< 0.05), while these values in the treated diabetic group showed a significant decrease compared with those of untreated diabetic group. In addition, the serum level of HDL in diabetic and treated diabetic groups was considerably less than those of control and treated control groups (p< 0.05). But the concentration of triglyceride didn’t show any significant difference among various groups. Conclusion: Probably hypolipidemic effect of palm seed is due to the presence of oleic acid and linoleic acid and its hypoglycemic properties is due to the elements such as magnesium and zinc which stimulate the synthesis and secretion of insulin. Manganese also mimics insulin properties
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Key words, Palm seed, Diabetes mellitus, Lipids, Male rats.

نویسندگان مقاله مختار مختاری | m mokhtari


اسفندیار شریفی | a sharifi


اسما سبزواری فرد | a sabzevari



نشانی اینترنتی http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-72&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات