این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
Molecular Biology Research Communications
، جلد ۳، شماره ۳، صفحات ۱۶۵-۱۷۴
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Evaluation of antioxidant potential and reduction capacity of some plant extracts in silver nanoparticle synthesis
چکیده انگلیسی مقاله
The green synthesis of metallic nanoparticles is an active research area in nanotechnology. In the present study, antioxidant potential, total reducing capacity and silver nanoparticles (Ag NPs) synthetic potential of methanolic leaf extracts of seven plant species were evaluated and compared. Antioxidant capacity, expressed as µmol Trolox equivalents g-1 DW (µmol TE g-1 DW), ranged from 116.0 to 1.80. The plants Rosmarinus sp. and Zataria Multiflora showed highest antioxidant capacities with IC50 of 1.07 and 1.22 mg ml-1, respectively. Total reducing capacity ranged from 7.6 to 0.17 mg gallic acid equivalent to g-1 DW (mg GAE g-1 DW). Plants with high antioxidant potentials also showed higher total reducing capacity. In fact, the order of the plants reducing capacity was similar to that of their antioxidant potential. The same two plant species, i.e., Zataria Multiflora and Rosmarinus sp. with high reducing capacities, showed higher potentials for Ag NPs synthesis. It is concluded that reducing substances in the extracts contribute significantly to the antioxidant potential of the tested plant species and plants with a high reducing capacity are excellent sources for the green synthesis of metallic nanoparticles. In addition, synthetic antioxidants have adverse effects on human health; therefore, to benefit more from the health promoting properties of plant species, evaluating their novel natural antioxidants is recommended.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
وحید گودرزی |
biology department, shiraz university
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
هاجر زمانی |
biology department, shiraz university
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
لیلا bajuli |
biology department, shiraz university
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
علی مرادشاهی |
department of biology, collage of sciences, shiraz university, shiraz,iran
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه شیراز (Shiraz university)
نشانی اینترنتی
http://mbrc.shirazu.ac.ir/article_2196_7c048deb5920f18169cc547d68ff7c77.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات