این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
آب و فاضلاب، جلد ۲۰، شماره ۴، صفحات ۶۰-۷۰

عنوان فارسی بررسی جذب و تجمع کادمیم در اندامهای مختلف محصولات غده‌ای در خاکهای آلوده
چکیده فارسی مقاله آلودگی محیط‌زیست با فلزات سنگین و انتقال آن به محصولات زراعی به‌عنوان یک مشکل جهانی در حال گسترش، مطرح می‌باشد. مطالعات زیادی در زمینه استفاده از آبهای آلوده و پسابهای حاوی فلزات سنگین در کشاورزی انجام شده است، ولی اطلاعات در زمینه جذب فلزات سنگین از محیط ریشه و تجمع آن در بخشهای مختلف گونه‌های زراعی، به‌ویژه محصولات غده‌ای بسیار محدود است. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر غلظت کادمیم در خاک محیط ریشه بر مقدار جذب و تجمع آن در اندام مختلف چهار محصول غده‌ای رایج در کشور به‌صورت یک طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب بلوک‌های کاملاً تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارها شامل غلظتهای صفر، 50 و100 میلی‌گرم کادمیم در خاک و 50 میلی‌گرم کادمیم در خاک همراه با 0/5 مولار اتیلن دی‌آمین تترا استیک اسید (EDTA) در آب آبیاری می‌باشد. خاک مورد استفاده بعد از دوبار الک کردن با مش2 میلی‌متر و افزودن نیترات کادمیم ((Cd(NO3)2 و مخلوط نمودن کامل، تهیه و برای کاشت از گلدان‌های پلاستیکی استوانه‌ای به‌قطر 30 و ارتفاع 60 سانتی‌متر استفاده شد. در پایان فصل زراعی از بخشهای مختلف گونه‌های مورد مطالعه برای سنجش مقدار تجمع کادمیم، نمونه‌برداری و آزمایش به‌‌عمل آمد و نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. براساس نتایج حاصل، میزان تجمع کادمیم با افزایش غلظت آن در محیط ریشه نسبت مستقیم داشته و افزایش 0/5 مولار EDTA به آب آبیاری، به‌طور متوسط باعث افزایشی معادل 32 درصد در جذب کادمیم برگها، 6/53 درصد در ریشه، 62 درصد در غده و 65/2 درصد در پوست می‌گردد. همچنین نتایج نشان می‌دهد که به جز تیمار شاهد در سایر تیمارها میزان تجمع کادمیم در بخشهای مختلف گونه‌های مورد مطالعه بیش از حد مجاز برای مصارف انسانی است. ترتیب تجمع کادمیم در بخشهای مختلف گونه‌های مورد بررسی به شرح زیر است: ریشه: چغندر قند، تربچه، سیب زمینی و هویج؛ برگ: چغندرقند، هویج، تربچه و سیب‌زمینی؛ غده: تربچه، چغندرقند، هویج و سیب زمینی؛ پوست: هویج، تربچه، سیب زمینی و چغندرقند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Investigation of Cd Adsorption and Accumulation from Contaminated Soil in Different Parts of Root Crops
چکیده انگلیسی مقاله آب و فاضلاب شماره 4 سال 1388 Environmental pollution with heavy metals and their absorption by plants form a universal problem around the world. Numerous investigations have been conducted to put wastewaters containing heavy metals to agricultural reuse. Little is known, however, about the absorption of cadmium in the root zone and its accumulation in the different organs of crops, particularly in root crops. This study was carried out to investigate the influence of different levels of Cd concentration in the root zone on the accumulation rate in various parts of four different types of common root crops in karaj Iran. The experiment was performed in a factorial testing plan in random blocks and in four treatments with three replicates. The treatments included four levels of Cd concentration in soil (50 mg/kg, 100 mg/kg, 50 mg/kg, control without Cd addition and water with 0.5 molar of EDTA). The soil used in this study was prepared by passing through a sieve with a 2mm mesh and adding Nitrate Cadmium (Cd(NO3)2). Cylinder plastic vases 40 Cm in diameter and 60 cm high were employed to cultivate vegetables. Water demandwas estimated via the Penman-Mantith method, in which Kc was calculated by means of recorded data at Meshgin-Abad synoptic station in Karaj. At the end of the growing season, samples were taken from different organs of the plants to measure Cadmium accumulation. The SPSS software was used for the variance analysis of the collected data. The Dunkan test (at 0.01 and 0.05 levels) was then used to evaluate averages of the specifications in the factorial testing levels. The results indicate a direct relationship between Cd concentration in the root zone and Cd accumulation in plant organs. Adding 0.5 molar of EDTA to the irrigation water caused Cd accumulation in plant organs to exceed 60 percent. The results also show that Cd concentration, except for the control, was in excess of the limit for human consumption and that its accumulation levels in the different species tested were ranked as: Root: carrot>potato>radish>sugar beet; Leaf: potato>radish>carrot>sugar beet; Fruit: potato>carrot>sugar beet>radish; and Fruit peel: sugar beet>potato>radish>carrot . 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله بهمن یارقلی |
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی و دکترای مهندسی محیط زیست، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

علی اکبر عظیمی | ali akbar
استادیار، دانشکده محیط زیست، دانشگاه آزاد، واحد اهر
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی اهر (Islamic azad university of ahar)

اکبر باغوند |
دانشیار، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشکده محیط زیست

فریبرز عباسی |
استادیار، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، تهران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

عبدالمجید لیاقت |
استادیار، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، تهران
سازمان اصلی تایید شده: موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

غلامرضا اسداله فردی | asadollah fardi
دانشیار آب و محیط زیست، دانشکده فنی دانشگاه تربیت معلم تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی (Shahid rajaee teacher training university)


نشانی اینترنتی http://www.wwjournal.ir/article_1629_ebd383e6de05b65c5c2ae3527b9dfb79.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات