این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۰، شماره ۲۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اثر سطوح مختلف ویتامین C و عنصر روی بر خصوصیات کیفی اسپرم قوچ عربی
چکیده فارسی مقاله در طول دوره ذخیره سازی منی، آسیب های ناشی از اکسیداسیون یکی از علل مهم کاهش تحرک و قدرت باروری اسپرم­ها می باشد. بنابراین تصور می شود آنتی اکسیدان هایی مثل روی و ویتامین C موجود در پلاسمای منی به علت خاصیت آنتی اکسیدانی بالقوه و با جلوگیری از اثرات مخرب گونه های فعال اکسیژن بتوانند تأثیر مهمی در زمینه کاهش پراکسیداسیون لیپید اسپرم داشته باشند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر سطوح مختلف ویتامین C و عنصر روی در رقیق کننده تریس بر خصوصیات اسپرم قوچ عربی در شرایط مایع به صورت فاکتوریل 4×3×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی صورت گرفت. تیمارها شامل سطوح مختلف ویتامین C (صفر، 150  و 300 میکروگرم در میلی لیتر)، عنصر روی (صفر،90 و180 میکروگرم در میلی لیتر) و زمان های مختلف نگهداری منی رقیق شده (صفر، 2، 4 و 8 ساعت) در 5 درجه­سانتیگراد بودند. اسپرم­گیری از 8 رأس قوچ عربی 3-2 ساله بطور هفتگی در فصل تولیدمثلی به عمل آمده و بلافاصله منی آن­ها مخلوط شدند. نمونه منی مخلوط پس از رقیق سازی با تریس به 9 قسمت تقسیم شده و سطوح مختلف ویتامین C و عنصر روی را دریافت کردند. خصوصیات اسپرم شامل درصد تحرک پیشرونده، زنده­مانی و ناهنجاری­های مورفولوژیکی در زمان­های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تأثیر ویتامین C، عنصر روی و مدت نگهداری منی برتحرک پیش رونده، زنده مانی و ناهنجاری اسپرم­ها معنی­دار بود (05/0P<).  همچنین مقایسه میانگین­ها بر اساس آزمون دانکن نشان داد که بیشترین درصد تحرک و زنده­مانی و کمترین ناهنجاری اسپرم­ها مربوط به سطوح صفر ویتامین C و عنصر روی بود (05/0P<). بنابراین ویتامین C و عنصر روی در شرایط نگهداری اسپرم قوچ عربی به حالت مایع موجب بهبود تحرک، زنده مانی و ناهنجاری اسپرم نشدند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله روی، قوچ عربی، کیفیت منی، ویتامین C

عنوان انگلیسی Effect of different levels of vitamin C and zinc on sperm quality characteristics of Arabic ram
چکیده انگلیسی مقاله During the semen storage, oxidative damage is one of the major causes of reduced motility and fertility of spermatozoa. Therefore, antioxidants such as zinc and vitamin C in seminal plasma may be have the important effects on reduce the lipid peroxidation of spermatozoa by prevent the destroy effect of ROS. The aim of this study, was to evaluate the effect of different levels of vitamin C and zinc in tris extender on spermatozoa characteristics of Arabic ram in liquid condition by 3×3×4 factorial arrangement with the use of completely randomized design. Treatments were included the levels of vitamin C (0, 150 and 300 μg/ml), zinc (0, 90 and 180 μg/ml) and storage periods of diluted semen (0, 2, 4 and 8 hours) in refrigerator temperature. Semen was collected weekly from 8 Arabic rams with 2-3 years old in breeding season and mixed together. The mixed semen was divided in to 9 parts and after dilution with tris, vitamin C and zinc levels were added. Spermatozoa characteristics include the progressive motility, viability and morphological defect rates were evaluated in various times of semen storage period. The effects of vitamin C, zinc and storage periods of semen on spermatozoa progressive motility, viability and morphological defect rates were significant (P< 0.05). Also, comparison the means by Duncan test revealed that the highest motility and viability rates and lowest morphological defect rates were observed in zero levels of vitamin c and zinc (P< 0.05). Therefore, vitamin C and zinc have no improved effects on motility, viability and morphological defect rates of spermatozoa in liquid storage condition of Arabian ram.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Arabic ram, Semen quality, Vitamin C, Zinc

نویسندگان مقاله لادن خرم زاده | Ladan Khoramzadeh
Department of Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resource University
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

صالح طباطبائی وکیلی | Saleh Tabatabaei Vakili
Department of Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resource University
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

مرتضی مموئی | Morteza Mamouei
Department of Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resource University
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

جمال فیاضی | Jamal Fayazi
Department of Animal Science, Ramin Agriculture and Natural Resource University
گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

مهدی زارعی | Mehdi Zarei
Departmant of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran Uiversity of Ahwaz
گروه بهداشت مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-422-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات