این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
طب جنوب، جلد ۱۸، شماره ۱، صفحات ۱-۱۴

عنوان فارسی الگوی غذایی غالب زنان بزرگسال شهر بوشهر و رابطه آن با چاقی عمومی و چاقی شکمی
چکیده فارسی مقاله زمینه: تجزیه و تحلیل الگوی غذایی به‌عنوان یک روش جایگزین و مکمل در بررسی رابطه بین رژیم غذایی و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن به‌کار می رود. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و چاقی عمومی و شکمی در زنان بزرگسال ساکن شهر بوشهر بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، 362 زن 50-20 ساله ساکن شهر بوشهر انتخاب شدند. دریافت‌های غذایی در یک سال گذشته با پرسش‌نامه نیمه کمی حاوی 133 آیتم بسامد خوراک گردآوری شد. آیتم‌های غذایی به 38 گروه طبقه‌بندی شدند. به‌علاوه شاخص‌های اقتصادی- اجتماعی و تن‌سنجی با استفاده از پرسشنامه جمع‌آوری شد. وزن و قد و دور کمر طبق دستورالعمل‌های استاندارد اندازه‌گیری و نمایه توده بدن (BMI) محاسبه شد. چاقی عمومی به‌صورت نمایه توده بدنی بیشتر یا مساوی 30 کیلوگرم بر متر مربع و چاقی شکمی به‌صورت دور کمر بیشتر یا مساوی 88 سانتی‌متر تعریف شد. روش تحلیل عاملی و ANOVA مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها: میانگین سن و شاخص توده بدنی افراد به‌ترتیب 2±31 سال و 3/4±4/24 کیلوگرم بر متر مربع بود. 14 درصد زنان مورد بررسی چاقی عمومی و 40 درصد چاقی شکمی داشتند. دو الگوی غذایی غالب شامل الگوی غذایی سالم و الگوی غذایی ناسالم شناسایی شدند. افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی ناسالم قرار داشتند، به‌طور معنی‌داری درصد بیشتری برای ابتلا به چاقی عمومی (6/23 در مقابل 9/7، 05/0>P) داشتند و افرادی که در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم قرار داشتند، احتمال کمتری برای ابتلا به چاقی عمومی (2/20 در مقابل 7/6، 01/0>P) داشتند. نتیجه‌گیری: الگوهای غذایی غالب زنان بوشهر با چاقی عمومی مرتبط بود. انجام مطالعات آینده‌نگر برای تأیید این یافته‌ها ضروری است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله الگوهای غذایی، تحلیل عاملی، چاقی عمومی، چاقی شکمی، زنان

عنوان انگلیسی Major dietary pattern and association with between obesity and central obesity in adult women of Bushehr city
چکیده انگلیسی مقاله Background: Dietary pattern analysis has emerged as an alternative and complementary approach to examine the relationship between diet and the risk of chronic diseases.The aim of this study is to determine the association between major dietary patterns and general and central obesity among adult women living in Bushehr city. Materials and Methods: A cross-sectional study was conducted in Bushehr, with 362 women aged 20-50 years. Dietary intake in the previous year was assessed by a semi-quantitative 133-item food frequency questionnaire. The food items were classified into 38 food groups. In addition, social-demography and anthropometric data were gathered using questionnaires. Weight, height and waist circumstance (WC) were measured with standard methods and Body Mass Index (BMI) was calculated. General obesity was defined as BMI ≥ 30 kg/m2 and central obesity as WC ≥ 88 cm. Factor analysis and ANOVA were used for data analysis. Results: Mean age and BMI was 31 years and 24.4, respectively. 14% of the subjects had generally obese and 40% centrally obese.Two major dietary patterns were extracted: "Healthy" and "Unhealthy" dietary pattern. Individuals in the highest quartile of the unhealthy dietary pattern score were more likely to be generally obese (23.6 vs 7.9 p< 0.05) whereas, those in the upper quartile of healthy dietary pattern were less likely to be generally obese (6.7 vs 20.2 p< 0.01). Conclusion: Major dietary patterns of Bushehrian women had a significant association with general obesity. Suggesting that further prospective researches to confirm such associations.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محبوبه شانشین | mahbobeh shaneshin
food and drug faculty, tehran university of medical science, tehran, iran
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)

فریده نظری | farideh nazary
health faculty, bushehr university of medical science, bushehr, iran
معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بوشهر (Bushehr university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://ismj.bpums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3-556&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بهداشت عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات