این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۹، شماره ۱، صفحات ۱۵-۳۲

عنوان فارسی بررسی عملکرد و تنوع صفات مورفولوژیک برخی ارقام محلی بادمجان ایران (.Solanum melongena L)
چکیده فارسی مقاله بادمجان محصولی است که از دیرباز در مناطق مختلف ایران کشت شده ولی تاکنون مطالعه چندانی روی تنوع صفات مورفولوژیک و عملکرد این محصول در ایران و استفاده از آن در برنامه‌های به‌نژادی صورت نگرفته است. به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام بادمجان جمع‌آوری ‌شده، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد و 28 صفت مورفولوژیک کمی و کیفی اندازه‌گیری شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس اختلاف ارقام مورد مطالعه برای کلیه صفات به‌جز چگالی میوه و درصد ماده خشک برگ در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. عملکرد ارقام از 2410 تا 4023 گرم در بوته متغیر بود. مطالعه ضرایب همبستگی نشان داد که صفات گسترش گیاه، درصد ماده خشک برگ، تعداد گل‌های خامه کوتاه، تعداد میوه در بوته، عادت رشد گیاه و بریدگی‌های پهنک برگ همبستگی مثبت و معنی‌داری با عملکرد بوته داشتند. تجزیه خوشه‌ای ارقام را در چهار گروه قرار داد. تعداد و عملکرد میوه در بوته به‌عنوان مهم‌ترین فاکتورها در گروه سوم بالاتر از میانگین کل و میانگین دیگر گروه‌ها بود. نتایج تجزیه به عامل‌ها، پنج عامل را مشخص کرد که 83/11 درصد از تنوع کل را توجیه کردند. عامل اول که بیشترین میزان تغییرات را توجیه کرد تعداد میوه و عملکرد میوه در بوته را شامل می‌شد و به‌طورکلی عامل اجزای میوه نامیده شد. نتایج به‌دست آمده از این پژوهش نشان داد ارقام محلی بادمجان ایران از تنوع بالایی برخوردار هستند که می‌توان از ارقام دارای خصوصیات مطلوب (مانند عملکرد بالا و داشتن طعم شیرین میوه) در برنامه‌های به‌نژادی برای بهبود صفات استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بادمجان، تجزیه به عامل‌ها، تجزیه خوشه‌ای، صفات مورفولوژیک

عنوان انگلیسی Study of Variation of Yield and Morphological Traits of Some Local Varieties of Iran’s Eggplant (Solanum melongena L.)
چکیده انگلیسی مقاله Eggplant is a crop that has been cultivated for a long time in different areas of Iran. Nevertheless, no sufficient studies have been done on variation of morphological traits and yield of this crop in Iran, and it has not been well-attended in breeding programs. Therefore, to study genetic diversity in collected local varieties, the experiment was conducted in a Randomized Complete Block Design with three replications at the Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. There were significant differences (p< 0.01) among genotypes for all traits except for fruit density and leaf dry matter. Fruit yield varied from 2410 to 4023 g plant-1 between the varieties. Plant width, leaf dry matter, number of short style flowers, number of fruits per plant, plant growth habit and leaf blade lobing had significantly positive correlations with fruit yields per plant. Cluster analysis grouped the varieties into four clusters. Fruit number and yield per plant (as the most important traits) had the higher values in third group. Factor analysis recognized five factors, which explained 83.11 percent of total variation. In the first factor, the most variation was explained by fruit number and yield per plant which generally named fruit component. In conclusion, the results of this study indicated that there was a broad genetic diversity among local varieties of Iran's eggplant which makes it possible to use valuable varieties by desirable traits such as high yield and sweat flavor of fruit in breeding program aimed at improving traits. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Clustering, Eggplant, Factor analysis, Morphological traits

نویسندگان مقاله صدیقه سادات خالقی | S. Khaleghi
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان

مصطفی مبلی | M. Mobli
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان

بهرام بانی نسب | B. Baninasab
,Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان

محمد مهدی مجیدی | M. M. Majidi
,Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان


نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2485-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/737/article-737-1505772.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات