این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۹، شماره ۱، صفحات ۱۸۹-۲۰۳
عنوان فارسی
شناسایی پایدارترین ژنوتیپهای گندم دوروم با استفاده از آمارههای ناپارامتری پایداری عملکرد
چکیده فارسی مقاله
گندم دوروم (Triticum durum Desf.) یکی از مهمترین محصولات غلات است که برای تهیه ماکارونی، پاستا و دیگر غذاها بهکار میرود. درک پیچیدگی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط (GEI) و تأثیر آن در تعیین و انتخاب پایدارترین ژنوتیپها، محیطهای کلان و دیگر اهداف سازگاری از علاقمندیهای ویژه اصلاحگران نبات بوده است. روشهای گوناگونی برای تجزیه پایداری عملکرد دانه بر اساس مفهومهای متفاوت پایداری وجود دارند که میتوانند به روشهای پارامتری، ناپارامتری و چندمتغیره گروهبندی شوند. در این پژوهش، 20 ژنوتیپ گندم دوروم (19 ژنوتیپ پیشرفته و رقم تجاری دهدشت) طی چهار سال زراعی (92-1388) در پنج منطقه ارزیابی شدند. در هر محیط (ترکیب سال × مکان)، آزمایشات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شدند. روشهای چهارگانه آزمون ضربی و غیرضربی اثرات اصلی و اثرمتقابل در این پژوهش بررسی شدند. نتایج ارزیابی پایداری عملکرد دانه با استفاده از 13 روش ناپارامتری در این پژوهش نشان داد که در روشهای میانگین رتبه، انحراف معیار رتبه و درصد سازگاری ژنوتیپهای 9، 10 و 12 در روشهای نصار و هان و مجموع رتبه کنگ ژنوتیپهای 4، 5، 10، 11 و 17 در روشهای تنارازو و فوکس ژنوتیپهای 6، 9، 10، 12، 13 و 17 بهعنوان پایدارترین ژنوتیپها انتخاب شدند. در نهایت بر اساس جمعبندی نتایج همه روشها، ژنوتیپهای 10 و 12 بهعنوان پایدارترین ژنوتیپها در این پژوهش انتخاب شدند. با توجه به جمعبندی پژوهشهای قبلی نویسندگان پیشنهاد میشود در تحقیقات بعدی برای ارزیابی بهتر پایداری ژنوتیپها، یکی از روشهای پایداری مانند اَمی، رگرسیون مکانی و یا مدلهای مخلوط بههمراه روشهای ناپارامتری محاسبه شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
پایداری، گندم دوروم، ناپارامتری، مقایسه عملکرد، شرایط دیم
عنوان انگلیسی
Identification of the Most Stable Durum Wheat Genotypes Using Nonparametric Yield Stability Statistics
چکیده انگلیسی مقاله
Durum wheat (Triticum durum desf.) is one of the most important cereal crops used to make pasta, macaroni and other foods. Understanding the complexity of the genotype × environment interaction (GEI) and its impact on determining the most stable genotypes, mega environments and other adaptation goals has been a special concern for the plant breeders. Various methods exist for the stability analysis of grain yields based on different sustainability concepts that can be grouped into parametric, nonparametric and multivariate methods. In this research, 20 genotypes of durum wheat (19 advanced genotypes and Dehdasht commercial variety) were evaluated in five regions during four years (2009-2013). Experiments were carried out in a randomized complete block design with four replications in each environment (year × location). Based on the results of grain yield stability assessment using 13 nonparametric methods in the methods of mean rank, standard deviation and adaptability percentage, genotypes 9, 10 and 12, in the methods of Nassar and Huhn and sum rank of Kang, genotypes 4, 5, 10, 11 and 17 and in the Thennarasu and Fox methods, genotypes 6, 9, 10, 12, 13 and 17 were selected as the most stable genotypes. Finally, based on summarizing the results of all methods genotypes 10 and 12 were selected as the most stable genotypes. According to the previous studies of the authors, it is suggested that in the next researches, in order to better evaluate the stability of genotypes, one of the sustainability methods such as AMMI, spatial regression or mixed models, along with nonparametric methods, must be considered.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
رحمت الله کریمی زاده | R. Karimizadeh
Dryland Agricultural Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gachsaran, Iran.
موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گچساران، ایران.
علی اصغری | A. Asghari
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
امید سفالیان | O. Sofalian
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
کمال شهبازی | K. Shahbazi Homonlo
Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Moghan, IRAN.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مغان، ایران.
طهماسب حسین پور | T. Hossienpour
Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Khorramabad, IRAN.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرمآباد، ایران.
حسن قوجق | H. Ghojogh
Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Gonbad, IRAN.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گنبد، ایران.
محمد آرمیون | M. Armion
Ilam Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Ilam, IRAN.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3393-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/737/article-737-1505783.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات