این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
طب جنوب، جلد ۱۴، شماره ۱، صفحات ۱-۸

عنوان فارسی بررسی تأثیر خوراکی روغن‌بنه (Pistacia atlantica) برسطح سرمی هورمون‌های تیروئیدی و لپتین در موش‌های صحرایی ماده مبتلا به پرکاری تجربی تیروئید
چکیده فارسی مقاله زمینه: مصرف چربی‌های غیراشباع و همچنین روغن‌بنه سبب کاهش سطح سرمی لپتین می‌شود. با توجه به نقش محوری هورمون لپتین و هورمون‌های تیروئیدی در متابولیسم، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف خوراکی روغن‌بنه بر میزان لپتین و ارتباط آن با هورمون‌های تیروئیدی در پرکاری تجربی تیروئید در موش صحرایی ماده نژاد اسپراگ- داولی می‌باشد. مواد و روش‌ها: تعداد 30 سر موش صحرایی ماده بالغ انتخاب و به مدت یک هفته تحت رژیم غذایی معمولی قرار گرفتند. سپس به‎طور تصادفی به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه اول به‌عنوان کنترل (1) طبیعی در طول دوره مطالعه فقط رژیم غذایی معمولی و آب معمولی دریافت نمودند. گروه دوم به‌عنوان کنترل (2) رژیم غذایی معمولی به‌اضافه تجویز 12 میلی‌گرم لوتیروکسین/ یک لیتر آب را به مدت یک‌ماه دریافت نمودند. پرکاری تیروئید در حیوانات با دوز 12 میلی‌گرم در لیتر لوتیروکسین سیگما در آب خوراکی حیوانات ایجاد گردید. گروه‌های سه، چهار و پنج همراه با تجویز دوز مورد نظر لوتیروکسین، به‌ترتیب میزان 5 درصد، 10 درصد و 20 درصد روغن‌بنه در جیره غذایی را به مدت یک‌ماه دریافت نمودند. هر ده روز یک‌بار، از قلب حیوانات خون‌گیری به‌عمل آمد. یافته‌ها: در گروه کنترل تغییری در میزان هورمون‌های تیروئیدی و لپتین سرم مشاهده نشد (05/0P>). در موش‌های صحرایی تغذیه شده با روغن بنه 5 درصد و تجویز لووتیروکسین، غلظت سرمی T4، fT4 ،fT3 از روز صفر تا 30 آزمایش روندی افزایشی داشت و به‌طور معنی‌داری در طول دوره آزمایش افزایش یافته بود (05/0P<) اما برعکس، غلظت لپتین سرم در طول دوره آزمایش (از روز صفر تا 30 آزمایش) به‌طور معنی‌داری کاهش یافته بود (05/0P<). در موش‌های صحرایی تغذیه شده با روغن‌بنه 10 درصد و تجویز لووتیروکسین، غلظت T4، fT4 ،fT3 سرم در طول دوره آزمایش به‌طور معنی‌داری افزایش و غلظت لپتین سرم به‌طور معنی‌داری کاهش یافتند (05/0P<). در موش‌های صحرایی تغذیه شده با روغن‌بنه 20 درصد و تجویز لووتیروکسین، غلظت T4 سرم از روز صفر به بیست روند افزایشی و پس از آن کاهشی داشت و غلظت لپتین سرم به‌طور معنی‌داری کاهش یافت (05/0P<). نتیجه‌گیری: این تحقیق نشان می‌دهد که مصرف روغن‌بنه می‌تواند از طریق ارتباطی که در تنظیم ترشح لپتین دارد در اصلاح پرکاری تیروئید نقش داشته باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The Effect of Dietary Wild Pistachio Oil (Pistacia atlantica) on Serum Thyroid Hormones and Leptin Concentration in Experimental Hyperthyroidism in the Female Rat
چکیده انگلیسی مقاله Background: Unsaturated fatty acids such as turpentine oil can decrease serum leptin level with attention to this effect and the axial role of thyroid hormones and leptin in metabolism, the aim of the present study was to investigate the impact of dietary wild pistachio oil on serum leptin concentration and its relationship with thyroid hormones in experimental hyperthyroidism in Sprague Dawely female rat. Methods: 30 healthy adult female rats was selected and divided into five groups. Animals were fed with normal diet, levothyroxine plus normal diet, and 5, 10, 20 percent of turpentine oil plus normal diet respectively. Duration of the study was one month sampling obtained in each ten day intervals. Hyperthyroidism was created in animals with dosage of 12 mg/l of levothyroxine in drinking water for one month. Rats treated with 5%, 10% and 20% concentrations of wild pistachio oil for one month. Blood samples were collected from heart in each ten days interval. Results: No difference was observed in thyroid hormones and leptin in control group (P>0.05). With an increasing in turpentine oil in diet a significant reduction was obtained for T4, T3 and fT4 respectively (P< 0.05). A significant decrease also was observed with increase of 10 and 20 percent of turpentine oil in serum leptin level as compared to control group (P< 0.05). There is a clear relationship between percent of turpentine oil feeding and thyroid and leptin hormone levels in experimental hyperthyroidism rats (P< 0.05). Wild pistachio oil had been positive impression on reducing hyperthyroidism effects especially T4 concentration (P< 0.05). Wild pistachio oil usage in the hyperthyroidismic rats caused to decrease significantly the serum concentration of leptin during the experimental period (P< 0.05). Conclusion: There is a clear relationship between percent of turpentine oil feeding and thyroid and leptin hormone levels in experimental hyperthyroidism rats. Therefore, this study indicates that consumption of turpentine oil could induce the renovation of hyperthyroidism from regulation of leptin secretion and metabolism.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سعید نظیفی | saeed nazifi
بخش کلینیکال پاتولوژی،گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز،کدپستی 71345، صندوق پستی 1731
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)

مهدی صایب | medhi saeb


سولماز پورگنابادی | soolmaz por gonabadi


سعیده صایب | saeedeh saeb


مریم انصاری لاری | maryam ansari lari



نشانی اینترنتی http://ismj.bpums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3-210&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات