این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۸، شماره ۲۹، صفحات ۴۳-۵۸

عنوان فارسی تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم بر برخی پاسخ‌های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله شوری آب و خاک از عوامل کاهش دهنده رشد و عملکرد بسیاری از محصولات کشاورزی در ایران می­باشد. بنابراین، ترکیبات زیادی در زمینه کاهش اثرات زیان­آور این تنش، مورد استفاده قرار گرفته­اند. این پژوهش به­منظور بررسی اثرات ‌اسید سالیسیلیک و سیلیکات‌پتاسیم بر کاهش اثرات منفی تنش شوری در گندم انجام شده است. آزمایش به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با اضافه کردن 100 میلی­مولار کلرید سدیم و 14 میلی­گرم در لیتر اسید سالیسیلیک و 15 میلی­گرم در لیتر سیلیکات پتاسیم به محلول غذایی اجرا گردید. کشت گیاهان در شرایط هیدروپونیک، با استفاده از محلول غذایی هوگلند انجام گرفت. نتایج نشان داد که در گیاهان تیمار شده با شوری، وزن تر و خشک، غلظت کلرفیل­های a،b  و کل، کاروتنوئیدها و پروتئین کل درمقایسه باگیاهان شاهد به طور معنی‌دار کاهشیافت،درحالی که شوری منجر به افزایش معنی‌دار غلظت قندهای محلول، مالون‌دی‌آلدئید و پراکسیدهیدروژن گردید. همچنین، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز نیز به­‌طور معنی‌دار افزایش یافت. طبق نتایج به­دست آمده، کاربرد ‌اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم درشرایط شوری موجب کاهش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و سطح پراکسیدهیدروژن شد. با این حال، شاخص­های رشدی مورد مطالعه، غلظت رنگیزه‌های فتوسنتزی، غلظت قندهای محلول و پروتئین کل با کاربرد ترکیبات ذکر شدهدرشرایط شوری به‌طور قابل‌توجهی افزایش نشان دادند. بررسی مقایسه‌ای پاسخ سیستم آنتی‌اکسیدانی گیاه گندم تحت تنش شوری به کاربرد ترکیبات ذکر شده، تفاوت چندانی بین تیمارها در فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز نشان نداد، با این حال کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه و اندام هوایی و نیز کاهش در فعالیت پراکسیداز اندام هوایی با کاربرد اسید سالیسیلیک در مقایسه با کاربرد سیلیکات پتاسیم مشاهده شد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسید سالیسیلیک، سیستم آنتی اکسیدانی، تنش شوری، گندم

عنوان انگلیسی Effect of salicylic acid Effect of application of salicylic acid and potassium silicate on some morphological, physiological and biochemical traits in wheat (Triticum aestivum L.) grown under salt stress
چکیده انگلیسی مقاله Water and soil salinity on environmental agents limit plant growth and its productivity in Iran. In order to reduce the adverse effects of salinity on plants, different compounds are used. In this study, the effects of salicylic acid and potassium silicate were investigated on wheat plants under salt stress. A factorial experiment in a randomized complete block was conducted by applying 100 mM NaCl and 14 mg of salicylic acid and 15 mg of potassium silicate. The plants were cultured hydroponically in a growth chamber at Hoagland solution. The results showed that in plants treated with NaCl, the fresh and dry weights,  chlorophyll a, b and total chlorophyll, carotenoids and total protein concentrations were declined significantly compared with control plants. While soluble sugars, malondialdehyde and hydrogen peroxide concentrations increased significantly. Also, the activity of superoxide dismutase, catalase and peroxidase were increased. According to the results, application of salicylic acid and potassium silicate in salt stressed plants decreased the activity of antioxidant enzymes, membrane lipid peroxidation and H2O2 content. While, assayed growth parameters, photosynthetic pigments, soluble sugars and protein contents of salt stressed plants increased significantly by application of these compounds. Comparative analysis of application of these compounds in amelioration of salt stress in wheat plants, showed not significant effect on SOD activity, whereas application of salicylic acid decresed CAT activity of root and shoot. Also, activity of POD in shoot in comparative with potassium silicat application was decreased.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Antioxidant system, Salicylic acid, Stress condition, Wheat

نویسندگان مقاله بهرخ دایی حسینی | Behrokh daeihassani
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران

معصومه عابدینی | Masoumeh abedini
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران

زهرا شاهین فر | Zahra shahinfar
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-763-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/999/article-999-1518931.doc
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات