این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۸، شماره ۲۹، صفحات ۱۲۵-۱۳۸
عنوان فارسی
اثر محلولپاشی پرولین و اسید سالیسیلیک بر برخی شاخصهای فیزیولوژیکی سویا (Glycine max L.) تحت شرایط آبیاری با آب شور
چکیده فارسی مقاله
شوری یکی از موانع اصلی افزایش تولید محصولات زراعی است. بر این اساس، به منظور ارزیابی محلولپاشی پرولین و اسید سالیسیلیک در کاهش اثرات شوری بر گیاه سویا (Glycine max L.)، آزمایشی به صورت اسپیلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در سال 1395 در جعبههای کاشت در فضای باز دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد اجرا شد. عامل اصلی شامل آبیاری با آب شور و با هدایتهای الکتریکی 2 (آب مزرعه)، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر و عامل فرعی محلولپاشی با 10 میلیمولار پرولین، اسید سالیسیلیک 3 میلی مولار، ترکیب پرولین 10 میلیمولار با اسید سالیسیلیک 3 میلیمولار و شاهد (محلولپاشی با آب) بودند. نتایج نشان داد اثرات اصلی سطح شوری 5 و 10 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم به ترتیب باعث افزایش و کاهش رنگیزههای فتوسنتزی نسبت به شاهد شدند. تحت تنش شوری محتوای پرولین و قندهای محلول افزایش یافتند، در حالیکه شاخص پایداری غشا و محتوای نسبی آب برگ کاهش یافتند. اثر متقابل سطوح شوری و تیمارهای محلولپاشی نشان داد که سطح 5 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم و تیمار ترکیبی پرولین و اسید سالیسیلیک بالاترین محتوای کلروفیل b، کاروتنویید و پرولین را با افزایش به ترتیب 93، 53 و 143 درصد نسبت به شاهد داشتند. شاخص پایداری غشا و محتوای نسبی آب در سطح شوری 100 میلیمولار و محلولپاشی با آب به ترتیب کاهش 63 و 38 درصدی نسبت به شاهد داشتند. بنابراین محلولپاشی پرولین 10 میلیمولار به همراه اسید سالیسیلیک 3 میلیمولار بر شاخصهای فیزیولوژیک سویا به عنوان بهترین تیمار جهت کاهش اثرات سمی شوری شناخته شد. بنابراین، کاربرد پرولین به عنوان املاح سازگار در تنظیم اسمزی گیاه و اسیدسالیسیلیک نقش حفاظتی از طریق واکنشهای فیزیولوژیکی تحت تنش شوری موثر میباشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
رنگیزههای فتوسنتزی، پرولین، قندهای محلول، شاخص پایداری غشا.
عنوان انگلیسی
The Effect of Salicylic Acid and Proline Foliar Application on Some Physiological Characteristics of Soybeen (Glycin Max L.) Under Irrigation by Saline Water
چکیده انگلیسی مقاله
Salinity is one of the major challenges to increasing crop productivity. Besides these, in order to investigate of proline and salicylic acid in the modulation of salt stress on soybean (Glycine max L.) , an experiment was conducted as split plot arrangement in a randomized completely design with four replication in 2016 in College of Agriculture, Shahrekord University. Main plot included three level irrigation by saline water with electrical conductivity 2 (control), 5 and 10 dS m-1 NaCl) and sub plot in four level of foliar applied (10 mM proline, in combination with 10 mM proline + 3 mM salicylic acid, 3 mM salicylic acid and sprayed with water (control)). The results showed that the 5 and 10 dS m-1 NaCl lead to increased and decreased of photosynthetic pigments compared with the control, respective. Proline and soluble sugars were increased under salt stress, while membrane stability index and relative water content decreased. Interaction between salt stress and foliar treatments showed that the highest increase in chl. b, carotenoid and proline were recorded in 5 dS m-1 NaCl and proline plus salicylic acid with increase of 93, 53 and 143% as compared to the control, respectively. Membrane stability index and relative water content were decreased 63 and 38% as compared to the control, respectively. So, foliar application of 10 mM proline with 3 mM salicylic acid on physiological parameters of soybean was the best treatment to mitigate the detrimental effects of salt stress. So, proline function as compatible solute in osmotic adjustment and salicylic acid with the protective role through physiological reactions under salt stress.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
حمیده غفاری | Hamideh Ghafari
Shahrekord University
دانشگاه شهرکرد- دانشکده کشاورزی
محمودرضا تدین | MahmoudReza Tadayon
Shahrekord University
دانشگاه شهرکرد- دانشکده کشاورزی
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-73-14&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات