این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، جلد ۲۹، شماره ۲، صفحات ۳۱۳-۳۲۴

عنوان فارسی بررسی عملکرد، میزان و ترکیب‌های اصلی اسانس آویشن کرمانی (Thymus caramanicus Jalas) در زمان‌های مختلف برداشت
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی اثر زمان برداشت بر میزان و عملکرد اسانس و ترکیب‌های تشکیل‌دهنده اسانس گیاه آویشن کرمانی (Thymus caramanicus Jalas) آزمایشی طی سال‌های 1386 تا 1388 در ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه اصفهان انجام شد. به همین منظور بذرهای گیاه پس از جمع‌آوری از رویشگاه، در شاسی کشت و نشاء‌های حاصل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار به زمین اصلی منتقل شدند. سرشاخه‌های گیاه به مدت دو سال (1387 و 1388) در چهار مرحله آغاز گلدهی، 50% گلدهی، گلدهی کامل و بذردهی، برداشت، خشک و اسانس‌گیری شد. جداسازی و شناسایی ترکیب‌های اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی و گاز کروماتوگراف متصل به طیف‌سنج جرمی انجام گردید. نتایج نشان داد که اثر زمان برداشت بر مجموع عملکرد دو ترکیب تیمول و کارواکرول، درصد اسانس و درصد گاما-ترپینن و بورنئول معنی‌دار بود. بیشترین مجموع عملکرد تیمول و کارواکرول در مرحله بذردهی و بیشترین درصد اسانس در مرحله گلدهی کامل بدست آمد. اثر متقابل سال در مرحله برداشت مشخص نمود که بیشترین درصد اسانس اندام هوایی در طی دو سال متعلق به مرحله گلدهی کامل سال اول (56/1%) و بالاترین عملکرد مجموع دو ترکیب تیمول و کارواکرول در مرحله بذردهی همان سال (54/28 کیلوگرم در هکتار) بوده‌است. از بین شش ترکیبی که بیشترین درصد اسانس را تشکیل دادند کارواکرول ترکیب غالب در هر چهار مرحله برداشت بود و بیشترین مقدار آن در مرحله ابتدای گلدهی (45/88%) سال دوم حاصل شد. دومین ترکیب غالب تیمول بود که در مرحله گلدهی کامل به حداکثر مقدار خود (77/11%) رسید. پاراسیمن، 1،8- سینئول و گاما-ترپینن در مرحله بذردهی (به‌ترتیب 35/2%، 21/1% و 15/2%) و بورنئول در مرحله گلدهی کامل بیشترین مقدار (52/7%) را نشان دادند. همچنین رابطه مثبت و معنی‌داری بین درصد اسانس با مجموع عملکرد دو ترکیب کارواکرول و تیمول مشاهده گردید. در مجموع براساس نتایج بدست‌آمده بهترین زمان برداشت آویشن کرمانی برای رسیدن به حداکثر عملکرد تیمول و کارواکرول در مرحله بذردهی و برای درصد اسانس در مرحله گلدهی کامل می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Study on essential oil content and composition of Thymus caramanicus Jalas in different harvesting stages
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the effects of harvesting stages on essential oil yield and composition of Thymus caramanicus Jalas, an experiment was conducted during 2007-2009 in Fozveh Research Station of Isfahan. collected seeds from natural habitat were cultivated in pots and then seedlings were transplanted at the main field in a randomized complete blocks design with 3 replications. Aerial parts of the species were harvested at 4 stages including: beginning of flowering, fifty percent flowering, full flowering and fruit set during two years. The plant materials were dried and their essential oils were obtained by water distillation. Capillary GC and GC/MS analysis were used to determine the volatile profile of essential oil samples. Results showed that harvesting stages had significant effects on thymol and carvacrol content and essential oil percentage. The highest amount of essential oil and thymol percentage were obtained at full flowering stage of the first year (1.56% and 3.59 kg/ha, respectively) and the maximum carvacrol percentage was obtained at fruit set stage of the first year (25.45 kg/ha). Six components consisted the highest amount of essential oil, among them carvacrol was dominant at all 4 harvesting stages. The highest amount of carvacrol was obtained at the beginning of flowering stage (88.45%) in the second year. Thymol was the second dominant component with a maximum percentage of 11.77%, obtained at full flowering stage. The highest content of ρ- cymene, 1,8-cineole and γ-terpinene were obtained at fruit set stage (2.35, 1.21 and 2.15%, respectively) and the highest content of borneol was recorded at full flowering stage (7.52%). Also, a positive correlation was observed between essential oil percentage and amounts of thymol and carvacrol. In conclusion, the best time for harvesting of T. caramanicus to achieve the maximum carvacrol percentage was fruit set stage, while full flowering stage was identified as the best time to achieve the maximum essential oil and thymol percentage.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله لیلی صفائی |
مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

ابراهیم شریفی عاشورآبادی |
دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

حسین زینلی |
استادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

داود افیونی |
مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

مهدی میرزا |
دانشیار، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران


نشانی اینترنتی http://ijmapr.areeo.ac.ir/article_2858_afc426f93a31f8b9142e5e1e3c63362c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/717/article-717-1551714.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات