این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
بوم شناسی آبزیان، جلد ۲، شماره ۳، صفحات ۲۵-۱۴

عنوان فارسی مطالعه سلول‏های تولیدکننده لعاب (Mucous cells) در کپور ماهی پرورشی (Cyprinus carpio) و واکنش آنها در برابر فاکتورهای فیزیکی و شیمیائی
چکیده فارسی مقاله سلول‏های تولیدکننده لعاب در بخشی از اپیدرم کپور‌ماهی پرورشی (Cyprinus carpio) و تغییرات آنها در طول زمان پس از مرگ ماهی بررسی شد. همچنین رفتار این سلول‏ها در مقابل فاکتورهای خارجی مانند حرارت وآنتی‏اکسیدان‏های معدنی و آلی (بی‏سولفیت سدیم و هیدروکینون) و احتمال استفاده از این سلول‏ها به عنوان معرف و شاخص زمان مرگ ماهی و تشخص احتمالی شرایط فیزیکی و شیمیابی که ماهی در آن مرده، بررسی شد. ماهی‏های مورد مطالعه از مزارع پرورش ماهی واقع در نیشابور تهیه گردیدند و در زمان‏های مختلف نمونه‏هایی از بافت پوششی ماهی تهیه گردید و با استفاده از معرف‏های متفاوت و مورد استفاده در سیتوشیمی مانند پاس (PAS)، آلدئیدفوشین، کارمین و آبی‏متیلن، رنگ‏آمیزی شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان دادند که با افزایش درجه‏حرارت و کاهش اکسیژن (در آب ساکن) سرعت نابودی سلول‏ها ی اپیدرمی افزایش می‏یابد. آخرین سلول‏ها بعد از حدود 130ساعت در اپیدرم در جریان آب تازه و حرارت 17 تا 18 درجه نابود می‏شوند. در دمای 25 درجه، سرعت نابودی آنها به دو برابر افزایش پیدا می‏کند. تزریق آنتی‏اکسیدان‏های به کار برده شده نه تنها تأثیری در افزایش مقاومت سلول‏ها نداشتند، بلکه مقاومت آنها را به شدت کاهش دادند به شکلی که پس از 90 ساعت، اندکی از سلول‏های لعابی باقی می‏ماند. به نظر می‏رسد که با توجه به نتایج کسب شده، روش بررسی سلول‏های تولیدکننده لعاب در اپیدرم ماهیان می‏تواند به‏عنوان یک شاخص برای تشخیص زمان مرگ ماهی مورد استفاده قرار گیرد در این میان، بهترین نتیجه را آلدئیدفوشین با فیکساتور بوئن ارائه می‏دهند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سلول‏های لعابی، ماهی کپور، فلس ماهی، زمان مرگ

عنوان انگلیسی The study of mucous cells in Cyprinus carpio reactions to physical and chemical factors
چکیده انگلیسی مقاله This study investigates the mucous cells position in fish epidermis and specifically in the part of epidermis that covers fish scales as well as their changes during the time after the fish death it, also, discusses their behavior toward external (outsider) factors such as heat and mineral/organic antioxidants (Sodium Bisulfide and Hydrokinon). The question this study tried to answer was whether or not it was possible to use such cells as the indicator and index of the fish death time and perhaps, the physical and chemical conditions in which the fish has died. The Cyprinus Carpio was used as the subject of this study. Different methods with different indicators in cytochemistry such as PAS, Fuschin Aldehyde, Karmin and blue methylin were used. Among the indicators, the most fruitful result was shown by Fuschin Aldehyde with Bouin Fixator. The findings of the study indicated that the method of investigating mucous cells in fish epidermis could be used as an indicator to determine the fish death time in such a way that an increase in the temperature and decrease in the oxygen of unmoving water would accelerate the speed of such cells death. The last cells were found dead after about 130 hours in epidermis and in fresh water stream with a temperature between 17 and 18 degree centigrade. In 25 degree centigrade, the death speed doubled. Not only did the antioxidant injection have any effect on increasing the cells resisting power, but it decreased it severely to the effect that there were no mucous cells after 90 hours. Such effect can emanate from severe changes in the PH of the body liquid and interference in biological reactions of the fish body.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله mucous cells, Cyprinus carpio, fish scale, death time

نویسندگان مقاله غلامرضا نورزاد | gholamreza nourzad


هادی دهقانی | hadi dehghani


مهناز باقرشیرودی | mahnaz bagher shiroodi



نشانی اینترنتی http://jae.hormozgan.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-60&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات