این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
تحقیقات آب و خاک ایران
، جلد ۴۶، شماره ۲، صفحات ۱۷۳-۱۸۲
عنوان فارسی
استفادۀ تلفیقی از آب شور و غیر شور در کشت سورگوم و آفتابگردان در دشت سیستان
چکیده فارسی مقاله
طی سالیان اخیر محققان به استفاده تلفیقی از آب شور و غیر شور، از طریق اختلاط آبها قبل از آبیاریها یا استفاده تناوبی از آنها در طول فصل کشت، توجه بسیار کردهاند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کاربرد آب شور و غیر شور و اثر تلفیق آنها بر عملکرد سورگوم و آفتابگردان و تأثیر روشهای مذکور بر میزان تجمع املاح در اعماق مختلف خاک انجام گرفت. بدین منظور، آزمایشی در قالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با شش تیمار و سه تکرار (در مجموع 36 کرت) طی سالهای 1391 و 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد. خاک مزرعه آزمایشی در طول ناحیه ریشه بافت لوم رسی با میانگین شوری 36/1 دسیزیمنس بر متر داشت. تیمارهای آزمایششده شامل تیمار شاهد (100% آب غیر شور با شوری 2/1 دسیزیمنس بر متر)، کاربرد دوسوم آب شور، یکدوم آب شور، یکسوم آب شور، 90 درصد آب شور، و 100 درصد آبیاری با آب شور با شوری 2/1 دسیزیمنس بر متر بود. در هر یک از تیمارهای تلفیقی مذکور، ابتدا از آب شور برای خیسکردن زمین و سپس از آب غیر شور برای تکمیل آبیاری استفاده شد. شاخصهای زراعی بررسیشده، شامل وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ، وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوتهها، و شاخص سطح برگ بودند. نتایج نشان داد در هر دو کشت، پس از تیمار شاهد، تیمار کاربرد یکسوم آب شور بهترین عملکرد را از نظر صفات فیزیولوژیکی گیاه و همچنین تعدیل شوری در نیمرخ خاک نسبت به سایر تیمارها دارد. هرچند اختلاف تیمار کاربرد یکسوم آب شور با تیمارهای یکدوم و دوسوم آب شور در قالب صفات برای آفتابگردان از نظر آماری (05/0 ≥ p) معنادار نبود، در مورد سورگوم میانگین وزن خشک و شاخص سطح برگ در تیمار یکسوم آب شور تفاوت معناداری (05/0 ≥ p) با تیمار شاهد نداشت. همچنین، تیمار کاربرد یکسوم آب شور در هر دو کشت پس از تیمار شاهد کمترین میزان هدایت الکتریکی عصاره اشباع را در لایههای 0 تا 20 و 20 تا 40 سانتیمتری (حدود 5/2 دسیزیمنس بر متر) و لایه 40 تا 60 سانتیمتری (کمتر از 2 دسیزیمنس بر متر) نسبت به سایر تیمارها داشت. با توجه به نتایج این تحقیق، به نظر میرسد اینگونه تلفیق آب شور و غیر شور، با هر نسبتی، کارایی بالایی در کاهش تأثیر تنش شوری بر گیاه و تعدیل املاح در نیمرخ خاک دارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Use of Combined Saline and Fresh Water for Cultivation of Sorghum and Sunflower in Sistan Region
چکیده انگلیسی مقاله
In recent years, use of brakish water in agriculture, through either mixing fresh and saline water prior to irrigation or through an alternate use of saline and fresh water has become the focus of attention. The aim followed in this study was to investigate the effect of different levels of saline and non-saline water and as well the way of their being mixed on the sunflower and sorghum crops and also on the control and adjustment of salts within soil profile. To follow the aim, an experiment was performed within a randomized complete block design of six treatments and three replications for either of sorghum and sunflower crops (36 blocks in total) in the experiment al fields of Zabol University within 2012-2013. Treatments included control (100 % freshwater), treated with two-third salty, one-half salty, one-third salty, 90% salty, and finally 100% salty water. The investigated cropping indices were comprised of dry weight of stem, leaf and aerial organs of the plant, plant height, and leaf area index. The results indicated that, for both crops, one-third salt treatment had the second most acceptable performance in terms of agronomy measures and also the abundance of salt in the soils profile, as after control. However the difference between one-third and both one-half and two-third treatments for most attributes as for sunflower was not statistically (p≤0.05) significant. Also, for sorghum the average dry weight and leaf area index in one-third treatment was not significantly different from control. Moreover, one-third treatment for either plant has the second lowest EC in layers 0-20 and 20-40 cm (about 2.5 dS/m) and 0-60 cm (less than 2 dS/m), after control. According to the results, it seems that the proposed method of salt and fresh water mixing in any way, highly decreases salt stress on plant, and diminishes salt accumulation in the soil profile.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
سعید قایدی |
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی آب دانشگاه زابل
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زابل (Zabol university)
پیمان افراسیاب |
دانشیار و عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب دانشگاه زابل
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زابل (Zabol university)
عبدالمجید لیاقت |
استاد و عضو هیئت علمی گروه آبیاری دانشگاه تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
عیسی خمری |
استادیار و عضو هیئت علمی گروه زراعت دانشگاه زابل
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه زابل (Zabol university)
نشانی اینترنتی
http://ijswr.ut.ac.ir/article_55923_099b6089b7fb3bd12310f858de1aba1c.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات