این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات آب و خاک ایران، جلد ۴۴، شماره ۱، صفحات ۱۰۷-۱۲۲

عنوان فارسی تغییر ویژگی‌های آزادشدن مس در ریزوسفر گندم تعدادی از خاک‌های آهکی
چکیده فارسی مقاله ریزوسفر ناحیه‌ای کوچک با خصوصیات شیمیایی، بیولوژیکی و فیزیکی متفاوت از تودۀ خاک است. اطلاعات درباره اثر ریزوسفر بر آزادشدن مس کم است. در این تحقیق سرعت آزادشدن مس در ریزوسفر گندم[1] در دَه خاک آهکی، با استفاده از ریشه‌دان (رایزوباکس)، در شرایط گل‌خانه بررسی شد. سینتیک آزادسازی مس از طریق عصاره‌گیری خاک با استفاده از DTPA-TEA در دمای 1± 25 درجه سلسیوس به‌مدت 1 تا 504 ساعت مطالعه شد. همچنین مقدار مس قابل استفاده با عصاره‌گیرهای شیمیایی (AB-DTPA، DTPA-TEA و مهلیچ 3) برآورد شد. نتایج نشان داد مقدار مس قابل استفاده در خاک‌های ریزوسفری کمتر از خاک‌های غیرریزوسفری است. همچنین مقدار مس تجمعی آزادشده در خاک‌های ریزوسفر به‌صورت معنا‌داری (05/0P<) کمتر از خاک‌های غیرریزوسفری بود. مس آزادشده از خاک‌های ریزوسفری در دامنه 88/4 تا 66/10 میلی‌گرم در کیلوگرم و در خاک‌های غیرریزوسفری در دامنه 38/6 تا 08/12 میلی‌گرم در کیلوگرم بود. نتایج نشان داد معادله‌های انتشار پارابولیکی مرتبه اول و تابع توانی توانایی توصیف سرعت آزادشدن مس در خاک‌های ریزوسفر و غیرریزوسفر را دارند. همچنین سرعت آزادشدن مس در خاک ریزوسفری کمتر از خاک غیرریزوسفری بود. در خاک‌های ریزوسفری و غیرریزوسفری ویژگی‌های آزادشدن مس با مس عصاره‌گیری‌شده با استفاده از عصاره‌گیرهای شیمیایی همبستگی معنا‌داری (05/0P<) داشتند. همچنین ضریب سرعت (R) در معادله انتشار پارابولیکی در خاک ریزوسفری همبستگی معناداری (05/0P<) با غلظت مس در بخش هوایی گندم داشت. نتایج نشان داد ویژگی‌های آزادشدن مس در خاک ریزوسفری متفاوت از خاک‌های غیرریزوسفری است. Triticum aestivum. L.1
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ریزوسفر، سینتیک آزادسازی مس، عصاره‌گیر، گندم،

عنوان انگلیسی Changes in Characteristics Related to Copper Release in Wheat (Triticum aestivum. L) Rhizosphere in Some Calcareous Soils
چکیده انگلیسی مقاله ABSTRACT Rhizosphere is a small zone with chemical, physical, and biological properties different from those of the bulk soil. Information regarding the kinetics of Cu release in the rhizosphere soil is scant. Throughout this research, kinetics of Cu release was investigated in wheat crop rhizosphere vs. non-rhizosphere in 10 calcareous soils by use of rhizobox and in greenhouse conditions. Extracts from rhizosphere and non-rhizosphere soil samples were obtained through successive extraction with DTPA-TEA for 1 to 504 h at 25±1 oC. The available Cu was assessed using chemical extractants (DTPA-TEA, AB-DTPA and Mehlich 3). The results indicated that the level of Cu extracted by chemical extractions from the rhizosphere was lower than those extracted from the nonrhizosphere soils. Also, the level of cumulative released Cu from the rhizosphere was significantly (P< 0.05) lower than that in the non-rhizosphere soils. In the rhizosphere soil, the released Cu ranged from 4.88 to 10.66 mg kg-1 while in the non-rhizosphere soils it ranged from 6.38 to 12.08 mg kg-1. The results also indicated that parabolic diffusion; first order and power function equations could be employed to describe the kinetics of Cu release. In addition, the rate of Cu release from the rhizosphere soils was also lower than that from the non-rhizosphere soils. In the rhizosphere and non-rhizosphere soils, the characteristics of Cu release were significantly correlated (P< 0.05) with Cu extracted when using chemical extractants. Moreover rate constant coefficient in parabolic diffusion was significantly correlated (P< 0.05) with concentration of Cu in wheat shoot in the rhizosphere area of soils. The results illustrated that characteristics of Cu release in the rhizosphere are different from those in the non-rhizosphere area in soils.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله extractants, kinetics of Cu release, rhizosphere, wheat

نویسندگان مقاله حمیدرضا متقیان |
دانشجوی دکتری خاک شناسی، دانشگاه شهرکرد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)

علیرضا حسین پور |
استاد گروه خاک شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهرکرد (Shahr kord university)


نشانی اینترنتی http://ijswr.ut.ac.ir/article_36128_3b50fb183d2293c5b6eb91e6bc3a8502.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات