این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
Iranian Journal of Medical Sciences
، جلد ۳۲، شماره ۱، صفحات ۴۵-۴۷
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effects of Orange, Tangerine, and Grapefruit Juices on Pharmacokinetic Parameters of Cyclosporine A in Rats
چکیده انگلیسی مقاله
This study was designed to investigate the effects of tangerine, orange, and grapefruit juice on the pharmacokinetic pattern of cyclosporine A in rats. Forty male Sprague-Dawley rats were divided into four groups to receive water, orange, tangerine, or grapefruit juices respectively. Water or juices (10 ml/kg) were given orally twice a day for 3 days. Three hours after the 5th dose, cyclosporine A was given as a single oral dose (5 mg/kg). Blood samples (2 ml) were collected at 30, 120, and 240 min after administering cyclosporine A, and area under time-concentration curve (AUC), Maximal serum concentration (Cmax),and time to reach maximal concentration (Tmax) were calculated using one-compartment method. Orange juice, but not tangerine or grapefruit juices, significantly increased the AUC and Cmax of cyclosporine A compared with water. The three juices significantly decreased the Tmax of cyclosporine A. The findings suggest that Thompson Novel's orange juice increased the bioavailability of oral administration of cyclosporine A formulation in rats.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
Hadi Sorkhi |
A.A. Moghadamnia |
M. PourAmir |
A.R. Firoozjahi |
F. Oaliaee |
H. Karbalaee Aghamolki |
نشانی اینترنتی
http://ijms.sums.ac.ir/article_43354_df41acb080565e1f5e10bcf4fb8364ac.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/147/article-147-1611553.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات