این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۱۲، شماره ۴۶، صفحات ۹-۱۷
عنوان فارسی
بررسی سطوح مختلف شوری بر تنظیم کنندههای اسمزی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان دو رقم سورگوم
چکیده فارسی مقاله
جهت مقاومت به شوری، گیاهان علاوه بر تنظیم اسمزی از مکانیسم افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان نیز استفاده میکنند. به منظور بررسی نقش آنزیمهای آنتی اکسیدان کاتالاز (CAT)، اسکوربات پراکسیداز (APX) وگایاکول پراکسیداز (GPX) و دو تنظیمکننده اسمزی کربوهیدرات و پرولین در میزان تحمل به شوری دو رقم سورگوم، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1386 در مرکز زیست پژوهشی دانشگاه زابل (بیوسنتر) انجام گرفت. سه سطح شوری شاهد (0)، 100 و 200 میلیمولار نمک NaCl به عنوان فاکتور A و دو رقم سورگوم به نامهای پیام و محلی سیستان به عنوان فاکتور B در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل نشان داد با بالا رفتن سطح شوری از شاهد به 200 میلیمولار بر میزان فعالیت هر سه آنزیم افزوده شد، به طوری که بالاترین میزان فعالیت این آنزیمها در سطح شوری 200 میلیمولار به دست آمد. به جز CAT میزان فعالیت آنزیمهای APX وGPX رقم پیام بیشتر بود. شوری با تأثیر معنیدار بر دو تنظیمکننده اسمزی کربوهیدرات و پرولین بر غلظت آنها در دو رقم سورگوم افزود. میزان پرولین رقم محلی بیشتر بود. در این بین بیشترین میزان پرولین مربوط به رقم محلی سیستان بود. در این آزمایش رابطه معنیدار و مثبتی بین میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان با تجمع دو تنظیم کننده اسمزی در بخش هوایی گیاهان به دست آمد که نشاندهنده تأثیر همزمانی هر دو سیستم در تحمل به شوری در گیاه سورگوم به ویژه در رقم پیام است. در بالاترین سطح شوری هر چند بر میزان فعالیت آنزیمها و غلظت تنظیم کنندههای اسمزی در رقم پیام نسبت به شاهد افزوده شد ولی این افزایش با کاهش وزن کل گیاه همراه بود. این امر بیانکننده بالا رفتن هزینه خود نگهداری این رقم از سورگوم از طریق فعال شدن دو سیستم افزایش فعالیت آنزیمی و تنظیم کنندههای اسمزی است که به نوعی شرایط لازم برای ادامه بقای گیاه را در این حالت فراهم میکند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Effects of Different Salinity Stresses on Osmotic Adjustment and Activity of Antioxidant-Enzymes in Two Sorghum Genotypes
چکیده انگلیسی مقاله
To evaluate effects of different salinity levels on activity of antioxidant enzymes (CAT, APX and GPX) and osmotic components (carbohydrate and proline) in two sorghum genotypes, an experiment was conducted as completely randomized factorial design with three replications in Zabol university in 2007. Three levels of salinity control (0), 100 and 200 mM NaCl and two sorghum genotypes (Payam and Sistan) were compared. Results showed that by increasing salinity levels from 0 to 200 mM NaCl, the activities of these three antioxidant enzymes were significantly increased and the highest level of activity was observed in 200 mM salinity. Payam cultivar had the highest level of APX and GPX enzyme activity in these experiments. salinity significantly changed two osmotic adjustment concentrations (Carbohydrate and proline) and increased their concentrations. The highest proline and carbohydrate were showN in Sistan and Payam, respectively. In this study we found positive correlation between osmotic components and antioxidant enzyme activity. The results showed that in these two sorghum cultivars the two mechanisms help with salinity tolerance. A direct relationship between activity of the antioxidant- enzymes and accumulation of osmotic regulators (carbohydrate and proline) was observed. In Payam genotype, as the activity of the enzymes and accumulation of osmotic regulators increased, the weight of the plants decreased. The decrease in weight could mean some of plant energy is allocated to the production of antioxidant enzymes and osmotic regulators.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
صفورا بزی | s bazi
مصطفی حیدری | m haydari
نفیسه مهدی نژاد | n mehdinejad
فروغ عباسی | f abasi
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-529-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات