این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۲، شماره ۴۵، صفحات ۴۷-۶۳

عنوان فارسی ارزیابی تحمل به شوری در ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ برنج (45 رقم بومی ایرانی، 25 رقم اصلاح شده و 5 رقم خارجی) در رابطه با تنش شوری در مرحله گیاهچه‌ای و تعیین شاخص‌های حساسیت و تحمل بر مبنای ماده خشک، کد ژنوتیپی و نسبت سدیم به پتاسیم آزمایشی به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط کنترل شده و تنش شوری ( 2/1 ، 4 و 8 دسی‌زیمنس برمتر) در مؤسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت اجرا شد. طول ریشه و ساقه، وزن خشک ریشه و ساقه، درصد سدیم و پتاسیم و کد ژنوتیپی بر اساس روش استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند. معنی‌دار بودن تفاوت بین ارقام برای کلیه صفات مورد بررسی، وجود تنوع برای آنها را نشان داد. بالاترین و پایین‌ترین وراثت‌پذیری به‌ترتیب مربوط به طول ساقه و درصد پتاسیم بود. بررسی کد ژنوتیپی در شرایط تنش نشان داد که طارم محلی، غریب، شاه پسند مازندران و اهلمی طارم با داشتن زیست توده، طول ریشه و ساقه بیشتر و نسبت سدیم به پتاسیم کمتر جزو ارقام متحمل به شوری می‌باشند، در حالی‌که ارقام خزر، سپیدرود، IR28 وIR29 بسیار حساس به شوری بودند. ارقام طارم محلی، اهلمی طارم، رشتی و لاین 5 چپرسر کمترین شاخص‌های تحمل، میانگین تولید، حساسیت به تنش، میانگین هندسی، تحمل به تنش و میانگین هم‌ساز را برای کد ژنوتیپی داشتند، در حالی‌که شاخص‌های مذکور برای ارقام خزر و سپیدرود بالا بودند. تجزیه خوشه‌ای بر اساس صفات در شوری‌های 4 و 8 دسی‌زیمنس بر متر ارقام ایرانی را به سه گروه تفکیک کرد. گروه متحمل دارای میانگین کد ژنوتیپی، درصد سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم کم و وزن خشک ریشه، ساقه، زیست توده، طول ساقه و ریشه زیاد بودند. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، می‌توان از ارقام متحمل به منظور تلاقی و تهیه جمعیت‌های مناسب برای برنامه‌های اصلاحی استفاده نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ، تنوع ژنتیکی، شاخص‌های تحمل و حساسیت، تجزیه خوشه‌ای، برنج

عنوان انگلیسی Evaluation of Salt Tolerance in Iranian Landrace and Improved Rice Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the genetic diversity of 75 Iranian rice genotypes (45 Iranian land race, 25 improved cultivars, and 5 exotic cultivars) with respect to their salinity tolerance at seedling stage and to determine tolerance indices, based on biomass, genotypic code and Na+/K+ ratio a factorial experiment in randomized complete block design with three replications was conducted under control and salt stress(1.2, 4 and 8 dSm-1) conditions at Rasht Rice Research Institute. Root and shoot length, root and shoot dry weight, Na+ and K+ concentrations, and genetic score were studied. Significant differences were detected among genotypes for all traits. Shoot length and K+ concentration had the highest and lowest heritability estimates, respectively. Genetic score under salinity stress showed that Tarom-mahalli, Gharib, Shahpasand Mazandaran and Ahlami-Tarom with more biological yield root and shoot lenghes, and low Na+/K+ ratio were tolerant. Khazar, Speedroud, IR28 and IR29 were the most sensitive cultivars. Tarommahalli, Ahlamitarom, Rashti and Chparsar had low tolerance index, mean productivity, stress sensitive index, geometric mean index, stress tolerance index and harmonic mean for genetic score, whereas Khazar and Speedroud had high values for theses indices. Cluster analysis, based on seedling traits at 4 and 8 dS.m-1 divided the genotypes to three groups. Tolerante group had low genetic score and Na+/K+ ratio, but high root and shoot dry weight, biomass, root and shoot length.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین صبوری | h. sabouri


عبدالمجید رضایی | a m rezai


علی مومنی | a. moumeni



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-896&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات