این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۲، شماره ۴۵، صفحات ۱۶۷-۱۸۱

عنوان فارسی تأثیر تنش کم آبی، ازدیاد دی‌اکسید کربن و اشعه ماورای بنفش بر صفات کیفی برگ پرچم گندم دوروم ( Triticum turgidum L. var. durum Desf.)
چکیده فارسی مقاله خشکی، تابش ماورای بنفش و افزایش غلظت دی‌اکسیدکربن، سه تنش عمده محیطی هستند که آینده غذایی بشر را تحت تأثیر قرار خواهند داد. این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال‌ 1385، به‌منظور بررسی صفات کیفی برگ پرچم گندم دوروم تحت تأثیر سطوح مختلف دی‌اکسیدکربن (400 و 900 میکرو مول بر مول هوا)، اشعه ماورای بنفش (UV-A, B, C) و کمبود آب آبیاری (به میزان 60٪ ظرفیت مزرعه) اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش شدت اشعه ماورای بنفش میزان رنگدانه‌های آنتوسیانین، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدهای برگ گندم دوروم افزایش ‌یافت. اما با افزایش غلظت گاز دی‌اکسیدکربن و کمبود آب میزان آنها به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. در این مطالعه اثر متقابل دی‌اکسیدکربن و مقدار آب آبیاری بر میزان آنتوسیانین و کربوهیدرات‌ها معنی‌دار نبود. هم‌چنین اثر متقابل بین سه عامل مورد آزمایش بر مقادیر آنتوسیانین، کاروتنوئیدها و کلروفیل a و a+b معنی‌دار نشد. میزان پروتئین‌های برگ با تنش کم آبی کاهش یافت. هم‌چنین با افزایش شدت تشعشع ماورای بنفش و غلظت دی‌اکسیدکربن در شرایط تنش آبی میزان پروتئین‌های محلول برگ گندم دوروم کاهش نشان داد. با توجه به نتایج فوق می‌توان گفت که رویداد سه تنش عمده محیطی در آینده با کاهش تولید رنگیزه‌های برگ و کاهش حفاظت گیاه در برابر اثرات منفی این تنش‌ها همراه با کاهش پروتئین‌های محلول برگ منجر به کاهش عملکرد کمّی و کیفی رقم گندم مورد بررسی خواهد شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of Water Deficit, Ultraviolet Radiation and Carbon Dioxide Enrichment on Leaf Qualitative Characters of Durum Wheat ( Triticum turgidum L.)
چکیده انگلیسی مقاله Water deficit, ultraviolet radiation and CO2 concentration enhancement are three environmental stresses that affect nutrition of human in future. This research was conducted in the Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University in 2006, in order to study leaf qualitative traits of durum wheat under different levels of carbon dioxide (400 and 900 ppm), ultraviolet radiation (UV A, B and C) and water deficit (up to %60 of field capacity). Ultraviolet radiation enhancement increased anthocyanin, flavenoids and carotenoids of durum wheat leaf. There was no significant interaction effect between carbon dioxide and water deficit on anthocyanin and carbohydrates. Also, the interaction effects among the three factors were not significant on anthocyanin, carotenoids, chlorophyll a and a+b. Water deficit decreased leaf proteins. Increasing intensity of ultraviolet radiation and carbon dioxide enrichment decreased soluble leaf protein in durum wheat under water deficit conditions. The results showed that three main environmental stresses which reduce leaf pigment and plant protection due to negative effects of these stresses along with soluble leaf protein reduction decrease qualitative and quantitative yield of the wheat variety.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حمیدرضا بلوچی | h r balouchi


سید علی محمد مدرس ثانوی | s a m modarres sanavy


یحیی امام | y. emam


محسن برزگر | m. barzegar



نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-907&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات